joi, 28 martie, 2024

Guvernul face precizari, dupa ce CCR a declarat partial neconstitutionala noua lege a pensiilor: ‘Trebuie clarificata sintagma datorat si platit’

Distribuie:

Publicat:

Curtea Constituţională a României a admis parţial, miercuri, sesizarea PNL şi USR referitoare la Legea privind sistemul public de pensii.

Marius Budăi, ministrul Muncii, spune că pensionarii nu au de ce să se teamă. Conform lui, judecătorii constituționali au cerut Guvernului să clarifice sintagma “datorat și plătit” din Legea Pensiilor.

”Referitor la decizia CCR in ceea ce privește Legea Pensiilor se impun doua clarificări: am introdus sintagma “datorat și plătit”, pentru perioade lucrate după intrarea in vigoare a legii, adică după 2021. CCR cere sa fie clar trecut in lege de când se aplica acest text, ca sa nu existe interpretări in practica. Deci CCR nu spune ca e neconstitutional, ci doar ca trebuie clarificat de la ce data se aplica. In ceea ce privește pensia de invaliditate MMJS a oferit opțiunea trecerii la pensia minima, care e mai avantajoasa pentru cei cu invaliditate, doar ca, in prezent, Legea asistentei sociale se afla pe traseul legal. Pana la data intrarii in vigoare a Legii Pensiilor va apărea și Legea asistentei sociale. Vom clarifica ambele aspecte.”, a precizat Budăi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img