vineri, 19 aprilie, 2024

Guvernul sare in ajutorul celor cu credite ipotecare in valuta

Distribuie:

Publicat:

Guvernul ar urma sa garanteze jumatate din datoria convertita in lei pe care o au romanii care au luat credite imobiliare in valuta, potrivit unui proiect de lege.

In proiectul prezentat marti in comisia de buget-finante a Camerei Deputatilor, se arata ca statul acorda garantii pentru jumatate din suma, daca un client care a contractat un credit il converteste in lei.

Masura ar urma sa ii ajute in primul rand pe romanii cu credite in franci elvetieni, valuta care s-a apreciat foarte mult in ultimii ani, dupa perioada de varf a contractarii acestor credite.

Concret, un client cu credit in franci elvetieni poate sa ceara convertirea creditului, daca indeplineste conditiile cerute, iar pentru noua suma se poate aplica un discount de 15 la suta. Apoi, creditul ramas este garantat in doua parti egale de stat si de persoana care l-a contractat – respectiv fiecare parte acopera 50 la suta din riscul de nereturnare.

Viorel Stefan, presedinte al comisiei de buget a Camerei Deputatilor, este de parere ca masura ar urma sa impulsioneze bancile sa ajute datornici sa-si plateasca imprumuturile.

Garantia prevazuta in proiectul de lege este similara cu cea ce se acorda in cazul unor credite folosite in programul “Prima Casa”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img