sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Harta bolilor care ucid cei mai multi oameni la nivel mondial

Distribuie:

Publicat:

Peste un sfert dintre cele 56,4 milioane de decese inregistrate la nivel mondial in 2015 au fost cauzate de doua boli grave: bolile de inima si accidentul vascular cerebral, potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), citate de Telegraph. Aceste doua boli au fost, in ultimii 15 ani, cei mai mari „ucigasi” la nivel mondial, provocand, impreuna, 15 milioane de decese numai in anul 2015, dupa cum arata datele OMS. Bolile cardiace sunt principala cauza de deces si in cazul romanilor, scrie Gandul.info.

Totodata, imbatranirea populatiei la nivel mondial a condus la o crestere a numarului de imbolnaviri cu afectiuni noi, cum ar fi diabetul sau dementa. Diabetul a ucis 1,6 milioane de oameni in 2015, o crestere masiva fata de anul 2000, atunci cand mai putin de 1 milion de persoane mureau din cauza acestei boli. De partea cealalta, decesele cauzate de dementa s-au dublat intre 2000 si 2015. Aceste doua maladii au ucis mai multi oameni decat accidentele rutiere. 

Jumatate din decesele la nivel mondial in anul 2015 au fost provocate de 10 boli, trei dintre ele fiind boli transmisibile, insemnand ca ele au fost transmise de la persoana la persoana. Infectiile respiratorii, precum pneumonia sau bronsita, raman cele mai periculoase boli transmisibile, cauzand 3,2 milioane de decese la nivel mondial in 2015. 

De asemenea, decesele cauzate de bolile diareice si de tuberculosa s-au diminuat de la inceputul noului mileniu, insa, in continuare, acestea ucid peste un milion de oameni anual. Diareea este vinovata pentru moartea a unul din noua copii la nivel mondial, fiind a doua cea mai importanta cauza de mortalitate in cazul copiilor cu varsta de sub cinci ani. Bolile diareice sunt cel mai des intalnite in statele subdezvoltate, lipsite de accesul la apa potabila. Vorbim aici despre natiuni precum Angola, Somalia sau Ciad.  Alte boli transmisibile ale caror rate sunt mai ridicate in tarile slab dezvoltate sunt SIDA si malaria. 

Cele mai importante 10 cauze de deces in statele dezvoltate: 

Cardiopatie ischemica 
Accident vascular cerebral
Alzheimer / Dementa
Cancer de trahee, cancer bronhopulmonar
Boala pulmonara obstructiva cronica
Infectii ale aparatului respirator
 Cancer colorectal
Diabet zaharat
 Boli ale rinichilor
Cancer de san

Cele mai importante 10 cauze de deces in statele slab dezvoltate: 

Boli ale aparatului respirator
Boli diareice
Accident vascular cerebral
Cardiopatie ischemica
HIV/SIDa
Tuberculoza
Malarie
Complicatii genetice
Asfixiere si traumatisme la nastere
Accidente rutiere

Se observa ca in tarile dezvoltate decesul este cauzat, in principal, de bolile netransmisibile, in timp ce in cazul tarilor slab dezvoltate mortalitatea este asociata mai degraba bolilor transmisibile. Tarile dezvoltate se confrunta cu cresterea mortalitatii prin boli netransmisibile in principal din cauza faptului ca ele au dezvoltat diete si stiluri de viata care favorizeaza aparitia acestui tip de maladii. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img