joi, 28 martie, 2024

Harta salariilor din Romania. Vezi pe ce loc se claseaza judetul Vaslui

Distribuie:

Publicat:

Bucurestenii sunt cei mai bine platiti salariati din Romania, in timp ce lefurile cele mai mici le au angajatii din Teleorman. Cel putin asa indica datele centralizate de Institutul National de Statistica, valabile pentru anul trecut.

Prosperitatea angajatilor este direct proportionala cu nivelul de dezvoltare economica a regiunilor. Astfel, in centrul si in vestul tarii se castiga cel mai bine. La polul opus, cele mai mici lefuri sunt in zonele considerate sarace din Romania.

Mai exact, datele statistice ale Institutului National de Statistica (INS) arata ca nivelul salarial pe judete prezinta doua tipologii de zone din Romania: unele dezvoltate, concentrate in jurul oraselor mari si zonelor limitrofe, unde cei mai multi salariati lucreaza in mediul privat si castiga mai bine, si unele slab dezvoltate, unde grosul salariatilor sunt la stat, iar salariile sunt apropiate de minimul pe economie.

Astfel, in Capitala se castiga cel mai bine, angajatii avand, in medie, salarii nete de peste 3.000 de lei pe luna. In clasament, bucurestenii sunt urmati de angajatii din Cluj (2.684 lei), Sibiu (2,524 lei), Ilfov (2.505 lei), Arges (2.486 lei), Timis (2.440 lei), Brasov (2.330 lei) si Iasi (2.273 lei).

La polul opus, cei mai prost platiti salariati sunt in Teleorman, unde se castiga 1.720 de lei net/luna, la jumatate fata de cat obtin bucurestenii si cu 27% sub media nationala. Lefuri mici sunt si in Ialomita (1.789 lei), Braila (1.801 lei), Harghita (1.808 lei), Covasna (1.817 lei), Bistrita-Nasaud (1.841 lei), Valcea (1.848 lei), Giurgiu (1.861 lei), Maramures (1.866 lei), Vaslui (1.870 lei), Salaj (1.875 lei), Caras-Severin (1.877 lei), Suceava (1.883 lei) si Bihor (1.886 lei). 

Cresteri salariale

INS mai arata ca, anul trecut, cele mai mari cresteri salariale s-au inregistrat in Arges (in crestere cu 25% fata de 2016), Sibiu (in crestere cu 16%), Ilfov (9%), Bucuresti (8%) si Cluj (6%).

Dar, oficial, cresterile castigului salarial mediu net, la sfarsitul anului trecut, se datoreaza acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale sau pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din  profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete  cadou), dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de  contracte).

Valorile  cele  mai  mari  ale  castigului  salarial  mediu  nominal net s‐au  inregistrat  in  activitati de servicii in tehnologia informatiei, inclusiv activitati  de servicii informatice (6.054 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante  (1.415 lei).

Gradul de calificare dicteaza marimea lefurilor

Specialistii pun diferentele mari dintre salarii, in primul rand, pe seama nivelului de pregatire al angajatilor. „Este vorba de cerere si oferta. Nivelul de expertiza al angajatilor este foarte important. De exemplu, in avocatura: In Teleorman sunt numai birouri locale de care nu a auzit nimeni. Cele mai profesionale servicii si, implicit, cele mai scumpe sunt in orasele mari, precum Capitala. In zonele economice dezvoltate sunt concentrati cei mai puternici angajatori. Decision-making-ul (personalul unei companii cu rol de decizie n.r.) din marile companii, banci, este concentrat aici. Aceste companii platesc foarte bine“, a explicat, pentru „Adevarul“, consultantul fiscal Gabriel Biris. Pe de alta parte, precizeaza specialistul, un alt factor determinant pentru nivelul salariilor este costul de viata.

„In Teleorman, poti sa traiesti cu 1.700 de lei, in Bucuresti este insa mult mai greu. Dar cu cei 1.700 de lei traiesti mai bine in Teleorman decat cu 3.000 in Capitala. In localitatile mici, chiriile sunt mult mai mici, pretul caselor este mai mic. Situatia nu este specifica numai Romaniei. In Elvetia, de exemplu, in cantoanele mai putin dezvoltate, salariile sunt la jumatate decat cele din Geneva si Zurich“, a mai spus Gabriel Biris.

Sociolog: Este un cerc vicios

La randul sau, sociologul Mircea Kivu arata ca angajatorii vin acolo unde gasesc personal calificat.

„Firmele nu recruteaza intotdeauna personalul din zonele in care costul vietii este mai ieftin, iar salariile sunt mai mici. Determinant este gradul de calificare a fortei de munca. Angajatorii vin acolo unde gasesc personal calificat. Bineinteles, mai sunt si alte criterii, cum ar fi calitatea infrastructurii sau a serviciilor. Se tine cont si de mediul economic mai favorabil. Intr-o zona cu o activitate economica mai intensa, firmele se descurca mai usor. Este si un cerc vicios. Angajatorul ar vrea sa aiba costuri mai mici, dar merge totusi in centrele mari, unde totul este mai scump, de la chirii pentru sedii, la salarii“, a punctat sociologul.

Ce vor cauta companiile in 2018

Experienta isi va spune cuvantul in piata muncii in acest an. Spre deosebire de anii precedenti, cand companiile erau dispuse sa angajeze candidati aflati la inceput de drum, acestea se vor orienta in 2018 spre cei cu experienta, care cunosc cel putin doua limbi straine si care sunt dispusi chiar sa treaca printr-o reconversie profesionala. Asa sustin specialistii in recrutare, care noteaza ca salariile din privat nu vor creste foarte mult in acest an, asta in ciuda modificarilor facute de Guvern la inceput de 2018.

Va exista insa o tendinta a candidatilor de a merge spre domenii total diferite de cele in care s-au pregatit. Si nu este vorba doar de candidatii cu studii superioare, ci si de cei cu studii medii sau minimale. „Este nevoie sa lase la o parte comoditatea, daca intr-adevar vor sa se angajeze si sa fie angajati si trebuie sa se indrepte catre alte profesii si catre alte locuri de munca. Tot in 2018, o parte din tineri vor merge pe cont propriu si vor face antreprenoriat. Aceasta idee apare tot mai des in randul tinerilor, care sunt si dispusi sa-si dea o sansa”, a completat Gabriel Chicioreanu.

Totusi, printre domeniile clasice in care se vor face angajari masive in acest an se numara domeniul IT, unde salariile se vor mentine in continuare la un nivel foarte ridicat fata de restul profesiilor. De asemenea, se vor face angajari in domeniile deficitare, respectiv maistri, confectioneri, industrie. „Medicina va fi in continuare la mare cautare. Doar in Coasta de Azur sunt peste 1000 de medici romani. Iar Franta, Belgia si Anglia sunt state in care tinerii medici emigreaza”, a precizat specialistul in recrutare.

Chicioreanu afirma ca in mediul privat lefurile vor fi dictate de cerere si oferta. Si prea putine vor evolua in sus, noteaza consilierul in cariera. „Salariile din privat vor fi date de cerere si oferta. Nu cred ca vor fi fluctuatii foarte mari de salarii in sus. Tine si de domeniu, si de companii. Pentru tinerii absolventi vor fi posturi de 2.000 – 3.000 de lei, iar cei din IT vor lua salarii mari, trecute de 4.500 de lei”, a punctat Chicioreanu.

Iar in ceea ce priveste recrutarea, anul 2018 vine cu cateva schimbari. Candidatii care cunosc limbi straine exotice au un avantaj fata de ceilalti, dar, inainte de toate, posibilitatea lor de a-si schimba locul de munca pentru un altul mai bun va fi data de experienta.

sursa: adevarul.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img