vineri, 19 aprilie, 2024

Hiperpigmentatie? Vezi cum poate fi prevenita sau tratata

Distribuie:

Publicat:

Hiperpigmentatia sau discromia este termenul generic folosit pentru productia marita, anormala de melanina care determina aparitia petelor si a coloratiei neuniforme a pielii. Atunci cand aceste celule producatoare de melanina denumite melanocite sunt deteriorate, volumul lor se mareste.

Cauzele hiperpigmentatiei
Acest fenomen este declansat de mai multi factori, printre care: expunerea la soare sau raspunsul fata de un proces inflamator, cum ar fi acneea sau un factor hormonal.

Atunci cand pielea este expusa la soare, petele rezultate sunt deobicei rosii sau cafenii (pistrui), pete de batranete sau pete de la ficat (acestea nu au nici o legatura cu ficatul, mai putin similitudinea de culoare). Sincer, ele nu ar trebui numite pete de batranete, ci pete de soare, deoarece excesul de radiatii solare este direct raspunzator pentru aparitia lor.

Hiperpigmentatia, ca rezultat al procesului de inflamare, cum ar fi in cazul acneei, cosurilor sau pustulelor se numeste hiperpigmentatie postinflamatorie. Persoanele cu tenul deschis la culoare pot observa la inceput pete rosii sau purpurii care incet, incet devin cafenii, inainte sa dispara.

Modificarile hormonale la femei pot declansa, de asemenea, hiperpigmentatia. Odata cu acest fenomen, declansat de graviditate, pilule contraceptive, premenopauza sau menopauza se numeste melasma (are acelasi aspect ca si hiperpigmentatia provocata de soare, dar fiind de natura hormonala este mai greu de tratat).

Rareori, anumite tipuri de solar lentigos (pistrui) se pot transforma in lentigo maligna melanoma, o forma a cancerului de piele. Bineinteles, stii ca trebuie sa te supui unui control al intregului corp pentru pete si cancer de piele in fiecare an, insa daca observi aparitia brusca a vreunui tip de pete, mergi urgent la dermatolog pentru a-ti pune un diagnostic.

Hiperpigmentatia este foarte des intalnita. Din fericire, ea raspunde bine la tratament, numai daca folosesti protectie solara in ficare zi. Daca te consideri protejata prin aplicarea cremei cu factor solar o singura data pe zi, dimineata, sa stii ca nu este suficient!

Trebuie sa te gandesti serios la o schimbare a stilului tau de viata in ceea ce priveste soarele. Acest lucru presupune sa porti palarii, sa reaplici crema cu protectie solara din doua in doua ore si sa devii constienta de faptul ca esti expusa la soare involuntar de fiecare data cand iesi din casa si nu doar atunci cand stai la plaja.

Cum tratezi hiperpigmentatia
Hiperpigmentatia este una dintre putinele afectiuni ale pielii care raspunde extrem de bine la tratamentul OTC (medicamente care se vand fara reteta) simplu. Majoritatea produselor disponibile se numesc „produse de albit pielea”, de „deschidere la culoare” sau „contra petelor”.

Daca folosesti unul dintre aceste produse pielea ta nu va deveni alba si nici nu te vei transforma in Michael Jackson. Tot ceea ce pot face ele este sa intarzie sau sa opreasca inaintarea la suprafata pielii a productiei de melanina, impiedicand formarea petelor. Ca atare, aceste produse pot fi folosite in siguranta, indiferent de culoarea tenului tau.

Ingredientul cel mai des folosit pentru produsele de albit si contra petelor este hidroxichinona, vandut ca OTC in concentratie de pana la 2%. Alte ingrediente autorizate sunt: arbutina, acidul kojic si extractul de lemn-dulce.

Desi hidrochinona a fost testata si este folosita de zeci de ani in America, ea nu este autorizata pentru folosire in multe alte tari. In august 2006 FDA a propus interzicerea folosirii hidroxichinonei ca produs OTC, sustinand ca este cancerigen.
In mod ideal, ar trebui sa observi rezultatele vizibile in 15 zile dupa ce ai inceput sa folosesti produsul contra petelor/de albire.

Cuvantul „vizibile” nu inseamna o schimbare dramatica de la negru la alb sau de la cafeniu la alb. In schimb, ar trebui sa observi o imbunatatire generala a coloratiei pielii, cat si o estompare treptata a pistruilor si petelor. De asemenea, nu uita ca daca nu folosesti crema de protectie solara, poti sa faci orice tratament pentru hiperpigmentatie, dar petele vor reveni in scurt timp.

Aceste produse de albire sunt create pentru a fi integrate in regimul tau zilnic; ele nu inlocuiesc alte creme de tratament. Foloseste mai intai un produs de albit, apoi o crema de tratament, apoi un hidratant si in cele din urma crema cu protectie solara. Acorda timpul necesar fiecarui strat de a fi complet absorbit inainte de a adauga un altul. Nu folosi niciodata mai mult de patru produse (fara demachiant si tonic) odata.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img