vineri, 29 martie, 2024

Hipoacuzia la copii. Semne care trebuie sa le dea de gandit parintilor

Distribuie:

Publicat:

Intre unul si trei copii dintr-o mie se nasc cu deficiente de auz. Surditatea poate fi totala sau partiala si poate avea multiple cauze. Efectul este, insa, acelasi: daca nu este tratata pana la varsta de doi ani, copilul nu isi va dezvolta capacitatea de a-si insusi vorbirea si limbajul, va creste izolat si va fi afectat psihic si emotional, ca adult.

Semne de hipoacuzie la copii
In absenta unui screening auditiv, exista cateva semne care trebuie sa le dea de gandit parintilor, in ce priveste auzul copilului:
– Copilul nu reactioneaza la zgomotele din jur, uneori chiar la cele puternice, si nici la vocea mamei sau a persoanelor care ii vorbesc
– Atunci cand este in preajma unor oameni, copilul nu zambeste, nu reactioneaza la ceea ce ii spun, de pe fata sa lipseste mimica
– Copilul nu se sperie si nici nu se linisteste atunci cand cineva ii vorbeste sau ii canta
– Copilul intarzie sa spuna primele cuvinte.

Dintre toate problemele de auz, hipoacuzia bilaterala permanenta este cea mai grava. Copiii care sufera de aceasta afectiune nu aud cu niciuna dintre urechi. Ei nu prezinta simptome, astfel ca, daca nu se face testul auditiv imediat dupa nastere, parintii risca sa isi dea seama tarziu de problema copilului.

Vestea buna este ca daca diagnosticul se pune rapid, in primele luni dupa nastere, copilul poate beneficia de un implant cohlear, care ii reda sansele la o viata normala.

Hipoacuzia poate fi tratata inca din primele luni de viata
La spitalul Marie Curie din Capitala, o fetita de numai 9 luni a fost supusa unei interventii chirurgicale de implant cohlear bilateral. Operatia la o varsta atat de mica este o premiera la noi in tara, insa in Occident medicii au reusit sa intervina si in cazul unor bebelusi de 4 luni. Cu cat implantul este facut mai devreme, cu atat recuperarea este mai rapida, iar copilul va invata sa vorbeasca normal.

„Recuperarea va fi una usoara datorita faptului ca s-a intervenit la o varsta atat de frageda, de doar 9 luni, lucru care va ajuta pacientul pediatric extraordinar de mult in dobandirea limbajului. Procesorul extern va fi montat peste o luna, iar din acel moment sugarul va urma o scurta perioada de acomodare, dupa care va auzi aproape la fel ca orice copil normal. Copilul a fost depistat prin screeningul auditiv efectuat imediat dupa nastere si a beneficiat de un diagnostic audiologic la varsta de 3 luni si de o interventie terapeutica precoce prin protezare auditiva la varsta de 4 luni, urmata de implantarea cohleara bilaterala la varsta de 9 luni”, explica dr. Alexandra Neagu, medic primar ORL, cu competenta in audiologie, ca care a diagnosticat-o pe fetita.

Implantul cohlear se realizeaza cu ajutorul unui procesor de sunet montat in spatele urechii si un dispozitiv intern. Sunetele sunt captate de microfonul procesorului de sunet si transmise in format digital la implantul aflat sub piele. Informatia digitala este transformata in impulsuri electrice care stimuleaza nervul auditiv, care, la randul sau, trimite impulsurile la creier. Persoanele cu implant cohlear aud aproape la fel de bine ca cele cu auz normal.

sursa: jurnalul.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img