vineri, 29 martie, 2024

Hitler si Stalin – criminalii secolului XX

Distribuie:

Publicat:

Adolf Hitler si Iosif Stalin ocupa locul intai in topul celor mai sangerosi dictatori ai tuturor timpurilor. Au ridicat genocidul la nivel de filosofie si cruzimea la nivel de mod de viata. Au fost adulati de unii si urati cu patima de altii. Pentru ca nu s-a stabilit care a fost mai crud, Hitler sau Stalin, ambii ocupa locul intai.
Lunadu-i pe rand, holocaustul  evreilor a avut loc in timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial se datoreaza accederii la conducerea Germaniei a lui Adolf Hitler si a partidului Nazist.

El,crescut la vechea scoala a nationalismului si an-tisemitismului german a descoperit vinovatii pentru in-frangerea germaniei in razboi: profitorii evrei. “Daca la inceputul razboiuluiar fi fost executati in camerele de gazare 12000 sau 15000 de pro-fitori evrei ,in vreme ce sute de mii dintre cei mai buni munci-tori ai nostrii din toate catego-riile sociale sufereau pe front, atunci sacrificiul milioanelor n-ar fi fost zadarnic.”(Hitler,1925)

In 1920 Adolf Hitler devine membru al Deutsche Arbeit Partei ( NSDAP-Partidul National Socialist al Muncitorilor) care in programul sau considera ca nici un evreu nu putea sa faca parte din Volk-ul german,si doar cei cu “sange “German puteau fi germa-ni si cetateni ai Germaniei(februarie 1920). Foarte repede, Hitler devine conduca-torul partidului, creaza S.A.- trupele de asalt si isi impune ideologia sa antisemita intr-o perioada in care Republica de la Weimar era pentru multi o “Judenrepublik” in care politicienii erau “ evrei” sau “controlati de evrei”.

Pentru Hitler antisemitismul este o Weltanschauung, adica o explicatie a lumii: “consider rasa evreiasca inamicul innascut al omenirii si a tot ce e nobil” (Mein Kampf 1925). Evreii sunt pentru el o rasa tica-loasa si inferioara care corupea sangele german,distrugea cultura si sufletul german, domina viata politica, economica si sociala a Germaniei prin organizatii oculte , sau incercau sa domine lumea cu ajutorul bolsevismului.
Intr-un discurs pe care il tine in Reichstag se poate observa universul mental si scopurile dictatorului:“In aceasta zi,care nu va ramane potate memorabila doar

Odata cu invadarea URSS (22 iunie 1941) alte 2 milioane de evrei au intrat sub ocupatie germana.Impotriva acestor“evrei bolsevici” au fost create Einsatzgruppen – cele patru grupe ale mortii care se aflau sub comanda RHSA lui Reinchard Heydrich. Fiecare avea 500-900 de oameni si actionau in spatele frontului facand razii in randul evreiilor. Lor li s-au repartizat camioane de gazare mobila ,dar metoda favorita de ucidere este impuscarea in ceafa la marginea unor santuri sapate in prealabil de cei ce urmau sa fie ucisi. Intre octombrie si decembrie 1941 au Einsatzgruppen au ucis 300000 de evrei iar in 1942 –  900000de evrei.

Ordinul de exterminare in masa a evreilor a fost pus in aplicare incepand cu vara anului 1941 cand au intrat in actiune Einsatzgruppen. Au fost amenajate sase lagare ale mortii: doua pe teritoriul polnez controlat de Reich : Auschwitz si Chelmno ; celelalte patru au fost infiintate in Guvernamantul General: Belzec, Sobibor , Majdanek siTreblika. Existau 1634 de lagare de concen-trare (cu satelitii lor ) si peste 900 de lagare de munca unde se moare prin infometare, boala, munca epuizanta sau executii dar cele 6 au rolul de a realiza masacrarea evreilor la scara industriala.

Prin minciuna (deportariile se fac in tabere de munca, camerelede gazare purtau semnul Crucii Rosii si erau deghizate in camere de dusuri) nazisti au exploatat comuni-tatile evreiesti.

In Holocaust au pierit peste 6 milioane de evrei. Einsatzgruppen a ucis peste 1,3 mili-oane. 2700000 au pierit in lagare peste un milion la Auschwitz, 750000 la Tre-blinka, 550000 la Belzec, 200000 la Sobibor, 150000 la Chelmno, 50000 la Maidanek. In Holocaust au fost ucisi ,deaseme-nea si tigani ,polonezi, rusi.

Pe de alta parte, Stalin, ca sef al Politburo al Comitetului Central al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, si-a consolidat puterea aproape absoluta in deceniul al patrulea prin intermediul Marii Epurari indreptate impotriva (suspectilor) oponentilor politici si ideologici, culminand cu exterminarea majoritatii membrilor Comitetului Central bolsevic si a mai mult de jumatate dintre delegatii foarte docili de la cel de-al XVII-lea Congres al Partidului din ianuarie 1934. Masurile luate variau de la intemnitarea in lagarele de munca ale Gulagului, la executii care urmau proceselor-spectacol sau proceselor rapide ale troicii NKVD-ului.Se argumenteaza ca unele dintre motivatii ar fi fost nevoia ca partidul sa fie unificat in fata anticipatului conflict cu Germania Nazista. Altii cred ca toate acestea au fost motivate de dorinta lui Stalin de a-si consolida propria putere. Nici un segment al societatii nu a fost lasat neatins de procesul epurarii.

Putin inaintea, in timpul si imediat dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, Stalin a dirijat, personal, o serie de deportari la o scara nemaiintalnita, care a afectat profund harta etnica a Uniunii Sovietice. Peste 1,5 milioane de oameni au fost deportati in Siberia si in republicile central-asiatice. Separatismul, rezistenta impotriva regimului sovietic si colaborationismul cu ocupantul german au fost motivele cele mai des invocate pentru deportarile in masa. Urmatoarele grupuri etnice au fost total sau partial deportate: polonezii, coreenii, germanii de pe Volga, tatarii din Crimeea, calmicii, cecenii, ingusii, balkarii, karaciaii, turcii meskhetiani, bulgarii, grecii, armenii, lituanienii, letonii, estonii. Un mare numar de culaci (chiaburi) fara deosebire de nationalitate au fost deportati in Siberia sau in Asia Centrala.

Aproximativ un milion de oameni au fost ucisi in perioadele 1935-1938, 1942 si 1945-1950 si milioane de oameni au fost incarcerati in Gulag = lagarele de munca. In Georgia, aproximativ 80.000 de oameni au fost impuscati pe timpul anilor 1921, 1923-1924, 1935-1938, 1942 si 1945-1950 si mai mult de 100.000 de oameni au fosr transportati in Gulag.

Pe 5 martie 1940, Stalin si alti lideri sovietici au semnat un ordin pentru executarea a 25.700 de intelectuali, inclusiv 14.700 ofiteri prizonieri de razboi polonezi. Aceasta a devenit cunoscut ca Masacrul de la Katyn. Au mai fost si alte masacre josnice ale prizonierilor de razboi, totalizand aproximativ 30.000 – 40.000 de oameni.

Istoricii sunt, in general, de acord ca foametea, mortalitatea din lagarele de munca si din inchisori, ca si terorismul de stat (deportarile si epurarile politice) au facut milioane de victime de care Stalin si tovarasii sai sunt responsabili. Cate milioane de victime au murit pe vremea lui Stalin este o chestiune indelung disputata. Desi nu s-a recunoscut o cifra oficiala de catre guvernele sovietic sau rus, cele mai multe estimari sunt intre 8 si 20 de milioane de victime. Comparatii ale rezultatelor recensamintelor din perioada 1926-1937 sugereaza decesul a 5 – 10 milioane de oameni in plus fata de ce ar fi fost normal in acea perioada, cei mai multi morti de foame in perioada 1931-1934. 50 de milioane reprezinta cifra cea mai mare care a fost estimata pentru perioada 1920 – 1953, dar, probabil, ea este exagerata.Cu toate acestea, un citat atribuit lui Stalin este “Moartea unui om este o tragedie. Moartea a milioane este statistica” (raspuns dat lui Churchill in timpul Conferintei de la Ialta in 1945).
 
Astfel, desi toate aceste crime nu au fost facute cu propiile lor maine, Hitler si Stalin sunt principalii culpabili de moartea unui numar atat de mare de oameni nevinovati, doarece din ordinul si lipsa lor de sensibilitate si contiinta lucrurile au descus intr-o asemenea maniera cruda.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img