sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Iarna la Zoo Barlad – FOTO

Distribuie:

Publicat:

În ciuda zăpezii de afară vizitatorii care pleacă să exploreze animalele sălbatice de la Grădina Zoologică din Bârlad rămân plăcut impresionați de cum speciile tropicale s-au aclimatizat de minune cu iarna pur românească. Maimuțele se joacă și vin la gard să salute vizitatorii, tigrii bengalezi se plimbă mândri prin padoc în timp ce leul și leoaica fac o baie de soare. Dacă nu ar fi neaua care deconspira  sezonul în care ne aflăm , peisajul nu ar fi cu nimic mai diferit decăt sezonul în care turiștii iau cu asalt grădina.

Animalele de la zoo Bârlad nu se sperie de iarna de afară. Ba dimpotrivă, se simt în elementul lor iar acest lucru este vizibil cu ochiul liber. Lamele îi întâmpină la gard pe vizitatorii, leuții Paraschiv și Thor ( născuți aici) au chef de joacă și încearcă prin tot felul de giumbușlucuri să îi cheme la ei pe cei care s-au încumetat să iasă din casă pentru a le face o vizită . Imaginile sunt feerice si in același timp de vis- feline in zăpada, păsări exotice ce nu au nicio treaba cu neaua depusă in jurul cuștilor si a volierelor, lame ce vin curioase sa te întâmpine la gard- un fel de mic paradis care se gaseste in orașul nostru. De jur împrejur se aud porumbeii si Șoimii care zboară falnic prin cuști. Nici măcar ursoaicele, trei la numar, nu au intrat la hibernare iarna trecută iar aceste temperaturi le aduc aminte de habitatul lor natural. In timpul nopții toate vedetele patrupede sunt băgate in cuștile încălzite astfel încât sa nu simtă gradele de afara, iar dimineața au posibilitatea sa iasă sau nu afara.

“ Deși suntem in martie si ne asteptam la temperaturi pozitive, iata ca temperaturile ne joaca feste, se abat de la normal. Dar asta nu inseamna ca animalele nu se comporta firesc. In timpul zilei avem 4-5 grade Celsius, asa ca nu le afecteaza in niciun fel aceasta iarna tarzie. Intr-adevar,pentru martie, vremea e atipica , însă in  timpul iernii am avut temperaturi mult mai scazute, asa ca animalele nu sunt afectate de ninsoarea de acum. Dupa cum se vede, au ieșit sa faca miscare, chiar daca este zăpada.  Iar noaptea se retrag in

spatiul de odihna,  unde functioneaza centrale termice pe gaz si  care le asigura temperaturi de 18-22 grade Celsius.

Animalele din fauna autohtona nu au niciun fel de probleme,pentru ca sunt obisnuite cu temperaturi joase. Ursii chiar nu au intrat la hibernare in aceasta iarna, dovada ca nu a fost o iarna atat de crancena cum vrem noi sa credem”, ne-a declarat ing. Adrian Carabat, directorul grădinii zoologice.
Numai anul peste 50.000 de vizitatori au călcat pragul grădinii zoologice din Bârlad. Prin însuși  obiectul de activitate, aceasta ingrijește , reproduce și prezintă spre vizitare publicului un numar de 36 de specii de animale, având totodată rolul de a educa prin prezentarea arealului geografic, a datelor biologice, modului de hranire și reproducere a speciilor aflate în colectie. Vedetele  sunt felinele exotice, fiecare dintre acestea botezate  cu nume inspirate din filme: tigrul-Sandocan, leoaicele Shiba si Shila, leul-Ioșka ori jaguarul. Acest din urmă mamifer, originar din America Centrală și de Sud, este văzut foarte rar în mediul său  natural intrucât a fost intens vanat pentru blana sa valoroasă. Vizitatorii  mai pot vedea și  alte animale precum  lupi, nutrii, urși, lopătari, lama, zimbri etc., dar și specii de pasări interesante, de la fazani, lebede și păuni, până la porumbei, canari, peruși și papagali.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img