sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Iasul este fruntas ca numar de puturosi. Mii de ieseni asteapta pomana statului in loc sa munceasca. Cifrele sunt ingrijoratoare

Distribuie:

Publicat:

In ultimii ani, in judetul Iasi, un fenomen ingrijorator a ajuns sa ia din ce in ce mai multa amploare • Situatia a scapat de sub control, iar autoritatile statului nu mai au cum sa controleze lucrurile • Asistatii sociali care ar putea fi incadrati ca zilieri au ajuns sa fuga de munca doar pentru a putea ridica banii fara sa miste un deget • Iasul se numara printre judetele unde numarul de asistati social si pensionari devine din ce in ce mai mare fata de cel al salariatilor    

Situatie incredibila la varful judetului Iasi. Judetul cu cea mai numeroasa populatie dupa municipiul Bucuresti a ajuns sa se confrunte cu un fenomen din ce in ce mai ingrijorator. Din ce in ce mai multi ieseni prefera sa stea acasa si sa primeasca ajutor socialin loc sa isi caute un loc stabil de munca. Cu toate ca Iasul sta mai bine decat alte judete din tara, cifrele tind sa fie din ce in ce mai ingrijoratoare si nimeni nu mai gaseste explicatii.

La o populatie de aproximativ 920 mii de locuitori, peste 8.000 de ieseni prefera sa stea acasa si sa beneficieze de venitul minim garantat, in baza Legii 416/2001. Cum Regiunea de Nord- Est este una dintre cele mai sarace din Uniunea Europeana, situatia este tot mai ingrijoratoare.

In zona Moldovei, doar in Bacau si in Vaslui sunt mai multi asistati sociali decat in judetul Iasi. Toti cei 8.035 de asistati social au pus mana luna de luna pe mai bine de doua milioane de lei, bani proveniti de la Ministerul Muncii sub forma venitului minim garantat. Cei care sunt apti de munca ar putea fi incadrati ca zilieri, insa si in acest caz lucrurile sunt disperate.

In ceea ce priveste numarul de zilieri, Iasul este de departe campion la acest capitol. Exceptand capitala, in judetul Iasi se regasesc peste 45 mii de persoane care lucreaza cu ziua, persoane care sunt inregistrate.

Numarul zilierilor inregistrati oficial in Iasi este de doua ori mai mare decat cel din Vaslui si de trei ori mai mare decat in Suceava. Insa o alta parte din cei care ar putea fi incadrati ca zilieri refuza sa munceasca cu forme legale pentru a nu fi inregistrati, bugetul statului fiind astfel prejudiciat.

In plus, in judetul Iasi se inregistreaza si un numar ridicat de varstnici. Peste 15 la suta din populatia judetului, respectiv 118 mii persoane, a atins varsta de pensionare. Asta in timp ce aproape 170 mii de persoane se afla in campul muncii.

Citeste si : Ingrijorator! Judetul Iasi are cei mai multi asistati sociali din Romania, dupa Bucuresti – GALERIE FOTO, VIDEO

 Se cer explicatii

Si alesii judetului Iasi au cerut explicatii pentru situatia aparuta. Daca situatia asistatilor sociali este clara, parlamentarii au cerut lamuriri in ceea ce priveste munca zilierilor. Cum majoritatea zilierilor refuza muncile agricole, unii demnitari ieseni au cerut o serie de date prin care sa se vada clar cine este capabil de munca si cine refuza sa lucreze pentru a se putea "bucura" in liniste de ajutorul social.

"Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri prevede o procedura de inregistrare a acestora in registrul zilierilor, procedura care se comunica in extras catre Inspectoratele Teritoriale de Munca pana cel tarziu la data de 5 a lunii urmatoare pentru luna precedenta. De asemenea, impozitul de 16 la suta retinut fiecarui muncitor zilier se vireaza lunar Ia bugetul de stat, iar prin Declarattia 205 se transmit analitic la ANAF datele de identificare pentru fiecare persoana in parte, precum si impozitul retinut si virat. Avand in vedere faptul ca numerosi reprezentanti ai societatii civile au sesizat problemele legislative cu privire Ia neconcordanta intre prevederile Legii nr. 52/2011 si cele ale Legii 416/2001, in sensul, in care, in aceasta perioada, fermierii romani se confrunta cu greutati in desfasurarea activitatii, prin refuzul primit din partea zilierilor, acestia fiind, in acelasi timp, beneficiari ai ajutoarelor sociale platite de stat, am cerut sa mi se comunice atat o situatie statistica, pe fiecare judet, privind numarul beneficiarilor Legii 416/2001 si numarul zilierilor potrivit Legii 52/2011, cat si masurile pe care ministerul intentioneaza sa le adopte referitor Ia prevenirea muncii la negru si stimularea celor apti de munca de a accepta munca ocazionala", a mentionat senatorul Vasile Toma.

Citeste si : Cititi si va cruciti! Statul ii plateste cu zeci de mii de lei pentru cateva ore de munca. Ei sunt iesenii care vin cand vor la serviciu si nu au sefi

Cei de la Ministerul Muncii au sustinut ca au fost demarate numeroase controale pentru a-i prinde pe cei care lucreaza in continuare la negru. "In scopul prevenirii muncii declarate, Inspectia Muncii organizeaza, atat prin activitatea curenta a inspectoratelor teritoriale de munca, dar si prin campanii nationale, actiuni de verificare a prevederilor Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, dar si a prevederilor legate privind prevenirea si combaterea exploatarii copiilor/tinerilor prin munca, pentru a constientiza atat beneficiarii, cat si lucratorii de necesitatea respectarii acestor prevederi legale", se arata in raspunsul ministrului Olguta Lia Vasilescu.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img