joi, 18 aprilie, 2024

Iata ce spune episcopul Diecezei de Iasi despre vizita Papei Francisc

Distribuie:

Publicat:

Raspunzand invitatiei autoritatilor statului roman si a Bisericii Catolice din Romania, papa Francisc va face o calatorie apostolica in Romania in perioada 31 mai – 2 iunie 2019. Pe parcursul celor trei zile, Sanctitatea Sa va vizita orasele Bucuresti, Iasi si Blaj, precum si sanctuarul marian de la Sumuleu-Ciuc. Este a doua vizita a unui suveran pontif in Romania dupa cea a papei Ioan Paul al II-lea din 7-9 mai 1999. Vizita va avea in primul rand un caracter pastoral, dar va insuma si importante valente ecumenice, intalnind crestinii catolicii, dar si pe toti oamenii de bunavointa. Stirea a fost anuntata in mod oficial vineri, 11 ianuarie, de Biroul de Presa al Vaticanului, precum si de Presedintie si de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania.

Tema vizitei papei Francisc este: "Sa mergem impreuna". Logoul vizitei o infatiseaza pe sfanta Fecioara Maria care imbratiseaza persoane de diferite categorii de varsta, toate conduse de crucea Mantuitorului. Prin traditie, Romania este numita "gradina maicii Domnului", asa cum a amintit si sfantul papa Ioan Paul al II-lea in vizita pe care a facut-o in anul 1999 in Romania. Totodata, culorile de pe logo sunt culorile steagului Romaniei: rosu, galben si albastru. Episcopii catolici din Romania au primit cu bucurie si recunostinta vestea vizitei papei Francisc, indemnandu-i pe credinciosi si pe toti oamenii de bunavointa sa se uneasca in rugaciune pentru ca acest eveniment sa aduca roade bogate in viata spirituala a crestinilor precum si in favoarea binelui si unitatii intregii societati romanesti.

"Speram ca prezenta in Romania a urmasului Sfantului Petru sa aduca Romaniei inspiratia pentru a uni tot ceea ce e bun si valoros in favoarea tarii si a binelui comun. Sa putem regasi vointa dialogului intre Bisericile crestine bazat pe respectul alteritatii, care sa uneasca energiile crestinilor in favoarea vietii si a valorilor firesti ale creatiei lasate de Dumnezeu", a transmis, in mesajul sau, Preafericitul cardinal Lucian Muresan, arhiepiscop major al Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica, si presedinte al Conferintei Episcopilor Catolici din Romania.

Preasfintitul Petru Gherghel, episcopul Diecezei de Iasi, a spus despre vizita papei in cadrul unui mesaj dat cu aceasta ocazie: "Am aflat de putin timp ca Sfantul Parinte a acceptat sa ne viziteze tara. El primeste mereu asemenea invitatii, sa-i intalneasca pe credinciosi, sa aduca mai mult curaj. Iata, de data aceasta, Sfantul Parinte a ascultat cererea noastra si vrea sa ne viziteze, sa onoreze tara noastra, sa ne arate cat ne iubeste. Sfantul Parinte va ajunge si in orasul nostru, Iasi, locul in care avem sfanta noastra catedrala. […] El vrea sa ne vada pe toti, sa ne incurajeze, sa ne salute, sa se bucure cu noi, vrea sa ne mangaie, sa-i intareasca pe cei care au probleme, suferinte, greutati". Vizita de anul acesta are loc la 20 de ani dupa vizita istorica pe care a facut-o sfantul papa Ioan Paul al-II-lea in Romania, in zilele de 7-9 mai 1999, la Bucuresti, cand s-a intalnit cu PF Teoctist, patriarhul de atunci al Bisericii Ortodoxe Romane. Vizita papei Francisc in Romania este a cincea calatorie apostolica internationala anuntata oficial pentru anul 2019. Prima are loc la sfarsitul lunii ianuarie in Panama pentru Ziua Mondiala a Tineretului (23-27 ianuarie), a doua la inceputul lunii februarie in Emiratele Arabe Unite (3-5 februarie), a treia, in luna martie in Maroc (30-31 martie) si cea de-a patra va fi in zilele de 5-7 mai in Bulgaria si Macedonia. Dupa calatoriile in Albania (2014), in Polonia (2016) si in Letonia, Lituania si Estonia (2018), Bulgaria si Macedonia (5-7 mai 2019) papa va vizita deci din nou o tara din Europa de Est.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img