vineri, 19 aprilie, 2024

Iata cum este preparat salamul!

Distribuie:

Publicat:

Unul dintre mezelurile frecvent consumate este salamul, ale carui ingrediente variaza de la producator la producator. Insa, cati dintre noi stim cum este preperat salamul si ce ingrediente intra in compozitia acestuia?

Selectarea si transarea carnii

Angajatii fabricii sorteaza carnea si o taie in bucati de marimea unei mandarine. Practic, se alege carnea rosie, sau slaba de pe toate partile anatomice ale scroafei. Se foloseste mai multa sau mai putina grasime, in functie de producator si calitatea salamului.

In general, salamurile de o calitate indoielnica contin foarte multa grasime, mai exact grasime multa, sorici mult si foarte multe grasimi saturate care ingrasa si cresc nivelul colesterolului.

In cazul altor salamuri, de exemplu, se foloseste doar carne de scroafa pentru ca este mai dura si potrivita pentru mezelurile crud uscate.

Salamul uscat este pus la zvantat

Dupa ce carnea a fost taiata cuburi, se pune cateva ore bune la uscat, la deshidratat, intr-o incapere extrem de ventilata, unde aerul rece iese cu presiune foarte mare din zeci de conducte.

Tocarea si adaugarea ingredientelor

Se aduce carnea in camera malaxorului, unde se toaca la o marime specifica si se adauga ingredinetele precum sarea, condimentele si alte arome.

Formarea batoanelor

Dupa ce carnea si ingredientele au fost bine amestecate, ele intra intr-un aparat special, un tub lung ce transporta carnea catre membrane si se formeaza astfel batoanele de salam.

Afumarea salamului

Dupa ce se formeaza batoanele, salamul intra din nou la zvantat si ulterior in camere speciale unde se afuma, daca este cazul.

Unii producatori de salam folosesc lemn de fag pentru afumarea carnii, care confera o aroma foarte placuta (de exemplu, salamul de Sibiu), in timp ce altii afuma industrial carnea intr-o camera unde, teoretic, ar trebui sa stea cel putin patru-cinci zile. in alte cazuri, se adauga agent de afumare.

Ce intra in compozitia unui salam

In functie de producator si calitatea salamurilor, ele pot contine 60% slanina si sorici, 17% carne de calitate inferioara – adica ceea ce se poate prelucra din picioare, gat – mix de condimente – sare, boia, piper sau extract de condimente – aditivi care imita gustul condimentelor, faina de soia 20%, antioxidanti, colorant – carmin, glutamat de sodiu (E 261), nitriti, nitrati, pasta de usturoi si zahar.

De exemplu, 80% dintre ingredientele salamului Victoria sunt nocive si in mare parte necunoscute pentru consumator: carne de porc, slanina, apa, proteina vegetala din soia, amidon alimentar, sare, condimente si extracte naturale din condimente, stabilizatori (polifosfati de Na, K, Ca, citrat trisodic) aroma si potentiator de aroma (glutamat de sodiu) antioxidant (izoascorbat de Na), agent de ingrosare (caragenan, guma Konjak), dextroza, colorant natural (carmin), conservant (nitrit de sodiu). Drept urmare, specialistii in nutritie ne recomanda sa consumam mezeluri cu moderatie sau, pe cat posibil, sa le excludem complet din alimentatie.

sursa: clicksanatate.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img