joi, 28 martie, 2024

Iata de ce ni se face “pielea de gaina” atunci cand ascultam o anumita melodie

Distribuie:

Publicat:

Vi s-a intamplat vreodata ca atunci cand ascultati o anumita melodie sa simtiti fiori reci pe sira spinarii sau vi se face pielea “ca de gaina”? De ce oamenii pot experimenta aceasta senzatie, pe care unii specialistii au denumit-o “orgasmul pielii”? O echipa de cercetatori condusa de profesorul Amani El-Alayli (Eastern Washington University) a decis sa afle acest lucru. De-a lungul ultimelor cinci decenii, au fost formulate mai multe ipoteze referitoare la modul in care muzica ne poate afecta starea emotionala. Una dintre aceste teorii se refera la faptul ca exista pasaje muzicale care includ armonii neasteptate sau schimbari bruste de volum ce pot declansa fiori. Acest lucru se intampla deoarece ascultatorul este suprins in mod placut.

Au existat, de asemenea, cercetatori care au incercat sa explice de ce atunci cand ascultam o anumita melodie simtim ca ni se face pielea “ca de gaina”. In acest sens, specialistii sustineau ca, in trecut, stramosii nostri aveau sub piele un strat endotermic care retinea caldura. In momentul in care indivizii erau expusi unor schimbari bruste de temperatura, parul de pe maini si de pe picioare se ridica si se lasa in jos, producand eliberarea caldurii din stratul respectiv de piele.  Dupa ce au inceput sa foloseasca hainele, oamenii au avut nevoie mai putin de acel strat endotermic. Cu toate acestea, se pare ca structura fiziologica a sistemului a ramas in mare parte intacta intacta, insa acum experimentam cel mai adesea senzatia de “piele de gaina” atunci cand organismul nostru reactioneaza la stimuli emotionali, cum sunt, de exemplu, momentele in care ascultam o anumita melodie sau privim un tablou care ne place foarte mult.

Oamenii de stiinta din cadrul Eastern Washington University au prezis ca, daca o persoana poate acorda foarte multa atentie unei melodii, atunci ea ar putea simti mai usor fiori pe sira spinarii. Mai mult decat atat, specialistii au suspectat ca posibilitatea ca cineva sa simta fiori se afla in stransa legatura cu personalitatea respectivei persoane. Pentru a testa aceasta ipoteza, cercetatorii americani au realizat un experiment, in cadrul caruia participantilor le-a fost masurata rezistenta electrica a schimbarilor produse la nivelul pielii, in timp ce ascultau piese precum Concertul nr. 1 pentru pian a lui Chopin, “Making Love Out of Nothing At All” a celor de la Air Supply sau “Oogway Ascends” a lui Hans Zimmer. Fiecare dintre aceste compozitii continea cel putin un moment palpitant, cunoscut pentru faptul ca provoaca fiori celor care il asculta. Pe parcurs ce participantii au ascultat melodiile, specialistii le-au cerut sa apese un buton de fiecare data cand simteau fiori.

Prin compararea rezultatelor obtinute in timpul experimentului cu cele ale unui test de personalitate la care au luat parte participantii, s-a ajuns la concluzia ca indivizii care simt mai des fiori in timp ce asculta anumite melodii sunt mult mai deschisi la experiente noi. Aceste persoane au o imaginatie foarte bogata, apreciaza frumusetea si natura si incearca, pe cat posibil, sa se implice in activitati inedite.

Daca cercetari anterioare aratau ca deschiderea catre experiente noi se afla in stransa legatura cu posibilitatea de a simti fiori atunci cand ascultam un pasaj dintr-o anumita melodie, cei mai multi dintre specialisti au ajuns la concluzia ca acea senzatie apare ca rezultat al reactiei emotionale pe care o au ascultatorii in momentul in care asculta acel fragment muzical. Rezultatele studiului cercetatorilor din cadrul Eastern Washington University au aratat, insa, ca fiorii se produc mai degraba ca urmare a asteptarilor pe care le avem atunci cand ascultam o piesa muzicala si nu a reactiilor noastre emotionale.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img