joi, 18 aprilie, 2024

Iaurtul face minuni pentru sistemul digestiv si imunitate

Distribuie:

Publicat:

La fel ca laptele din care este facut, iaurtul este o sursa valoroasa de minerale (in principal calciu), contine grasimi pe baza de acizi grasi cu lant scurt, glucide specifice (lactoza) si unele vitamine. Iaurtul joaca un rol important in dezvoltarea si mentinerea tesuturilor (musculatura, organe vitale), deoarece este o sursa de proteine cu valoare nutritiva inalta, care asigura organismului toti cei 9 aminoacizi esentiali. Este astfel un aliment valoros, atat prin nutrientii esentiali pe care ii contine, cat si prin proportia in care acestia se gasesc in iaurt.

Stiai ca in organismul uman sunt mai multe bacterii decat celule? Numai in sistemul imunitar digestiv traiesc peste 5000 de specii de bacterii. Nu te speria! Majoritatea microorganismelor care traiesc la nivel intestinal – mai mult de un kilogram – nu sunt daunatoare, potrivit gandul.info.

Ele ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar, la digerarea zaharurilor din lapte (lactoza), la absorbtia nutrientilor si, in general, la pastrarea sanatatii tractului digestiv. Sistemul digestiv gazduieste propriul sau sistem nervos, cel numit enteric, format din circa 100 de milioane de neuroni care functioneaza independent de creier, dar, desigur, schimba informatii cu acesta. In plus, tubul digestiv contine cam 70% din sistemul nostru imunitar si produce circa 95% din serotonina din organism, cunoscuta si sub numele de „hormonul fericirii”.

Dar unele bacterii intestinale pot provoca o serie de afectiuni. Si, surprinzator sau nu, iaurtul te ajuta sa scapi de problemele cauzate de acestea.  Iata, deci, de ce este bine sa ai mereu in frigider un borcan de iaurt! Cauta iaurturi de calitate, verifica atent ingredietele de pe eticheta si nu uita sa te bucuri de iaurturile probiotice, unele sunt recomandate chiar de Societatea Romana de Nutritie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img