sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Iertarea este o virtute si din punct de vedere stiintific: elimina efectele negative ale stresului

Distribuie:

Publicat:

ertarea nu este o virtute numai in unele religii, ci si in stiinta. Studiile recente si alte dovezi arata ca o personalitate iertatoare aduce beneficii (fizice) de sanatate.

Conform unui studiu publicat in Journal of Health Psychology, a fi iertator cu tine si cu altii te poate proteja impotriva stresului si a efectelor nocive ale acestuia asupra sanatatii, scrie descopera.ro, care citeaza Curiosity.

„A fost eliminat aproape complet – din punct de vedere statistic este zero”, a precizat autorul studiului, Loren Toussaint, profesor de psihologie la Luther College din Iowa. „Daca nu ai o natura iertatoare, simti efectele brute, nediminuate ale stresului. Nu ai o protectie impotriva stresului”, adauga el.

Iertarea nu este, insa, usoara, mai ales in unele cazuri. De aceea, Toussaint crede ca aceasta calitate poate fi invatata, dar ca multe alte lucruri, este nevoie de ceva practica.

Iertarea este o virtute si din punct de vedere stiintific: elimina efectele negative ale stresului. Karen Swartz, directoare la Mood Disorders Adult Consultation Clinic din cadrul The John Hopkins Hospital, ofera unele sfaturi care pot dezvolta o atitudine mai iertatoare. Reflecta asupra evenimentelor dureroase si incearca sa observi cum furia si durerea te-au afectat de atunci.

Incearca sa intelegi motivele celui care te-a ranit. Desigur, poate nu a fost indreptatit sa o faca, dar astfel situatia va avea un context. Nu avea asteptari pentru a nu avea dezamagiri. Nu te astepta ca persoanele care te-au ranit sa isi ceara scuze.

Iarta-te pentru greselile pe care le-ai facut in trecut, pentru ca evenimentele nu pot fi schimbate – dar prezentul si viitorul pot fi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img