vineri, 29 martie, 2024

Ierusalimul ”nu este de vanzare”, răspunde ANP la ameninţarea lui Donald Trump cu tăierea ajutoarelor

Distribuie:

Publicat:

utoritatea Naţională Palestiniană (ANP) a declarat miercuri pentru AFP că Ierusalimul "nu este de vânzare", ca reacţie la ameninţarea preşedintelui american Donald Trump cu tăierea ajutorului financiar de 300 milioane de dolari acordat de SUA dacă palestinienii refuză să reia negocierile cu Israelul, relatează AFP.

"Ierusalimul este capitala eternă a statului Palestina şi nu este de vânzare nici pentru aur şi nici pentru miliarde", a afirmat Nabil Abu Rudeinah, purtător de cuvânt al preşedintelui ANP, Mahmoud Abbas, referindu-se la refuzul palestinian de a relua negocierile de pace după recunoaşterea de către Washington a Ierusalimului drept capitală a Israelului.

Decizia americană i-a indignat pe palestinieni, care vor ca Ierusalimul de Est, anexat de Israel, să devină capitala statului lor propriu la care aspiră, şi a provocat un val de critici pe plan internaţional.

"Noi nu opunem reluării negocierilor, dar acestea trebuie să se bazeze pe dreptul internaţional şi rezoluţiile ONU care au recunoscut statutul palestinian independent cu Ierusalimul de Est drept capitală", a adăugat acelaşi purtător de cuvânt.

Potrivit Reuters, Abu Rudeinah a declarat că palestinienii nu se opun revenirii la procesul de negocieri, intrat în impas în 2014, dar numai în baza stabilirii unui stat al lor propriu de-a lungul liniilor ce au existat înainte ca Israelul să captureze Cisiordania, Ierusalimul de Est şi Fâşia Gaza în urma războiului din 1967.

Donald Trump a ameninţat marţi să taie ajutorul financiar acordat de SUA palestinienilor, aducând ca argument lipsa lor de interes pentru negocierile de pace pe care Casa Albă vrea să le relanseze.

"Noi plătim palestinienilor SUTE DE MILIOANE DE DOLARI pe an fără niciun fel de recunoştinţă sau respect din partea lor", a scris Donald Trump într-o postare pe Twitter.

SUA au acordat palestinienilor în 2016 un ajutor de 319 milioane de dolari (264 de milioane de euro) prin agenţia lor de dezvoltare USAID, potrivit cifrelor disponibile pe site-ul agenţiei. La aceasta se adaugă şi o asistenţă de 304 milioane de dolari oferită de Washington programelor ONU pentru teritoriile palestiniene. Donald Trump nu a precizat la ce ajutoare se referă în mod special în mesajul său de pe Twitter.

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, a denunţat de asemenea un "şantaj politic jalnic, ceea ce reflectă comportamentul barbar şi imoral american", conform unui comunicat semnat de purtătorul de cuvânt al grupării, Fawzi Barhoum.

AGERPRES/

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img