joi, 28 martie, 2024

Il cunoasteti pe acest director? Este platit regeste si il doare-n cot de bolnavi. Bateti-i in usa si cereti-i sa va rezolve problemele!

Distribuie:

Publicat:

Medicii din UPU abia reusesc sa faca fata numarului mare de pacienti care se prezinta in aceste zile la consultatii • Sute de mii de ieseni nu beneficiaza de servicii medicale din partea medicilor de familie • Bolnavii vin la UPU si pentru concediu medical • Dezinteres total din partea directorului DSP Iasi

De cateva zile, sute de mii de ieseni, care se regasesc pe listele medicilor de familie, nu pot beneficia nici macar de o consultatie banala. Medicii de familie protesteaza si nu acorda servicii medicale decontate de Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Iasi, deoarece contractele au expirat la 31 decembrie 2017 si sunt revoltati de faptul ca revendicarile pentru care au protestat in urma cu cateva saptamani au ramas nerezolvate.

Nici astazi pacientii nu vor beneficia de servicii medicale din partea medicilor de familie. Dupa cum a precizat presedintele Societatii Medicilor de Familie din Iasi, acestia pot acorda consultatii sau elibera retete contra cost sau pro bono.

"Protestul s-a incheiat, dar ne confruntam cu o alta situatie deosebita: trebuie sa facem noi contracte cu Casa de Asigurari de Sanatate. Nu ni se mai permite ca pana la semnarea noilor contracte sa incheiem acte aditionale de prelungire a contractelor. Cred ca de luni (8 ianuarie 2018-n.r) pacientii vor beneficia de servicii medicale. Vom incheia contracte pe o perioada de trei luni. Pana la incheierea contractelor, nu primim bani de la Casa de Sanatate si pacientii nu primesc consultatii", a declarat dr. Doina Deleanu, presedintele Societatii Medicilor de Familie din Iasi.

Directorul DSP Iasi, de negasit

Cel care ar fi trebuit sa se implice si sa gaseasca o modalitate de a veni in sprijinul pacientilor inscrisi pe listele medicilor de familie este dr. Liviu Stafie, directorul executiv al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Iasi, institutie care reprezinta Ministerul Sanatatii in teritoriu.

Ieri, dr. Liviu Stafie a fost de negasit. Ba era la o sedinta, ba era la o intalnire sau pe teren, dupa cum au spus colegii din DSP. Grav este ca directorul executiv de la DSP nici macar nu a discutat cu sefii unitatilor de primire urgente sa vada daca fac fata numarului mare de pacienti care vin in UPU pentru ca nu au gasit medicul de familie. Reporterul cotidianului BUNA ZIUA IASI l-a contactat telefonic pe dr. Stafie, dar acesta nu a raspuns.

Acest bugetar Liviu Stafie este platit cu peste 10.000 lei lunar. Cea mai mare parte a timpului si-o petrece prin sedinte pe la prefectura, Consiliu Judetean, Primarie, Casa de Sanatate sau consiliile de administratie de la spitalele din care face parte. De ani de zile de cand este interimar la DSP, dr. Liviu Stafie este ca si inexistent. Nimeni nu l-a deranjat vreodata sa il intrebe ce face pentru o leafa de aproximativ 2500 euro pe luna. In spitale apare doar cand este invitat la sedintele consiliilor de administratie. Nu a initiat niciodata o campanie de prevenire a imbolnavirilor in randul populatiei ca si cum iesenii sunt sanatosi tun. Cu un asa director la Directia de Sanatate Publica nu este de mirare ca apar focare de hepatita, lipsesc vaccinuri, bolnavii se calca in picioare in unitatile de primire urgente, medicina scolara este la limita de supravietuire, locuintele medicilor rezidenti se deterioreaza etc. In momentul in care apare o situatie de acest gen, cum este protestul medicilor de familie, DSP Iasi ar trebui sa vina in intampinarea pacientilor pentru a le oferi o alternativa.

Bolnavii vin buluc la UPU

Singura salvare a acestor pacienti pe perioada protestelor medicilor de familie raman unitatile de primire urgente, in special UPU de la Spitalul "Sf. Spiridon" din Iasi. Medicii de la UPU au precizat ca in ultimele trei zile, numarul consultatiilor a crescut la peste 300 pe zi.

"Marti am avut 310 consultatii, miercuri 320 si astazi (ieri-n.r.) cred ca vor fi tot peste 300 de pacienti. Nu stim exact cati dintre acesti pacienti au ajuns la UPU pentru ca nu au gasit medicul de familie, pentru ca si inainte veneau pacienti la noi. De exemplu, un pacient ne-a spus ca a fost trimis la UPU de medicul de familie sa-i eliberam concediu medical, altii au spus ca nu au gasit medicul de familie. Noi putem elibera concediu medical pentru maximum 5 zile. Nu eliberam retete compensate. Sunt foarte multi pacienti in UPU si incercam sa facem fata. Noi ii consultam pe toti, ii mai trimitem si in ambulatoriu, dar nu ii incurajam sa vina in UPU. Nu avem timp sa verificam daca pacientii au ajuns la noi penrtu ca nu a gasit medicul de familie. Am sunat la CAS Iasi si ne-au spus ca doua treimi din medicii de familie au incheiat deja contracte. In aceste zile am eliberat si certificate de deces acolo unde am fost solicitati. In zilele lucratoare nu ne ducem, pentru ca certificatul constatator de deces il elibereaza medicul de familie. Nu am fost chemati la discutii cu directorul DSP Iasi in aceste zile", a declarat prof. dr. Diana Cimpoesu, sefa UPU-SMURD de la Spitalul "Sf. Spiridon" din Iasi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img