vineri, 29 martie, 2024

Imbracamintea in Grecia antica

Distribuie:

Publicat:

Imbracamintea in Grecia antica. Hainele grecilor erau confecţionate pe timpul verii din pânză iar iarnă din lână. Hainele erau destul de scumpe şi se puteau procura din agora – piaţa centrală. Din cauza preţului piperat cei mai mulţi din locuitorii Greciei îşi confecţionau hainele acasă.

Ţinutele lor erau în mare parte simple tunici fără mâneci şi mantale călduroase din pânză sau lana, vopsite într-o culoare frumoasă sau albite. Acestea erau cusute de mame, fetele lor şi sclavele din casă.

Grecii erau foarte mândri de statul din care proveneau. Pe haine erau adesea cusute simboluri care reprezentatu statul în care trăiau. Peste tunica interioară se punea o altă haina. Erau prinse la umăr cu o agrafă sau broşa ori cu o centură la mijloc. Numai persoanele înstărite îşi permiteau bijuterii pentru a le purta la haine, cum ar fi: ace de păr, inele, cercei, brăţări, coliere.

Culorile preferate erau violet, gri şi verde. Lana era mai întâi îmbibata în apă fierbinte pentru a ieşi grăsimea. Doar cei bogaţi îşi colorau materialele de haine.

Imbracamintea in Grecia antica

Pentru haine de culoare maro, grecii foloseau coajă de stejar, pentru a obţine culoare roz – rădăcini din planta garanta, iar pentru albastru – frunze uscate.

Pălăria era purtată de bărbaţi atunci când călătoreau.

Sandalele se făceau din piele. Se aplică un strat de ulei pentru a face pielea mai mătăsoasă. Cei ce nu-şi puteau permite să îşi confecţioneze o pereche de sandale, umblau desculţi.

În Antichitate foloseau şi parfum, pe care-l preparau prin fierberea florilor şi a plantelor.

Femeile foloseau multe substanţe pentru a-şi colora buzele şi pielea. Roşul era o culoare stridentă şi era folosit la colorarea buzelor, iar negru pentru ochi.

Utilizau atât culori sub formă de pudră, cât şi culori uleioase. Şi actorii îşi colorau pielea în timpul spectacolelor. Însă, o femeie îşi petrecea cea mai parte parte a timpului în casă, de aceea avea pielea feţei palidă. Se consideră că paloarea era un simbol al prestigiului. De aceea, femeile din Grecia antică foloseau praf de cretă pentru a-şi albi pielea.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img