vineri, 29 martie, 2024

In absenţa unui acord comercial între Londra şi UE, Brexit-ul ar costa Scoţia 8,5% din PIB

Distribuie:

Publicat:

Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană în absenţa unui acord între Londra şi Bruxelles ar costa economia scoţiană 8,5% din PIB-ul său, relevă un raport al guvernului Scoţiei, prezentat luni de şefa acestuia, Nicola Sturgeon, transmite AFP.

''Această analiză arată că niciuna dintre opţiunile avute în vedere nu este la fel de benefică precum rămânerea în Uniunea Europeană. Totuşi, opţiunea cea mai puţin păguboasă ar fi, de departe, rămânerea în interiorul pieţei unice'' europene, a subliniat Sturgeon.

Scoţienii au votat majoritar contra Brexit-ului la referendumul din iunie 2016 prin care s-a decis ieşirea Marii Britanii din UE.

''Asigurarea poziţiei noastre în interiorul acestei pieţei unice va fi prioritatea guvernului scoţian atunci când se va lansa a doua fază a negocierilor'' cu Bruxelles-ul, în luna martie, a adăugat politiciana scoţiană.

Dacă Londra şi UE-27 nu vor ajunge la niciun acord privind viitoarele relaţii comerciale dintre ele, în anul 2030 PIB-ul Scoţiei va fi mai mic cu 8,5% decât în cazul rămânerii Marii Britanii în UE. În acest scenariu, Brexit-ul ar costa anual 2.300 de lire sterline (2.580 de euro) pe persoană în Scoţia, ceea ce înseamnă 12,7 miliarde lire sterline (14,3 miliarde euro), în anul 2030.

Pierderea ar fi de 6,1% din PIB în cazul semnării unui acord de comerţ liber între Marea Britanie şi UE şi de 2,7% din PIB în cazul rămânerii în interiorul pieţei unice europene.

La începutul lunii decembrie, Nicola Sturgeon a spus că Scoţia şi alte entităţi componente ale Marii Britanii trebuie să aibă permisiunea de a beneficia de orice reguli speciale aplicabile Irlandei de Nord după Brexit. Ea a salutat trecerea la faza următoare a negocierilor cu privire la ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, dar a avertizat că 'diavolul stă în detalii şi de acum lucrurile devin cu adevărat dure'.

AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img