joi, 28 martie, 2024

In decembrie, au fost costuri mai mici cu 18,57% pentru cei aflati in sistemul de incalzire pe orizontala, fata de cei cu centrala individuala

Distribuie:

Publicat:

Iasi, 1 februarie 2018. Clientii Veolia Energie racordati la sistemul de distributie pe orizontala si contorizare individuala au avut si in luna decembrie costuri de incalzire mai mici decat cei cu centrale termice individuale. 

Conform unei analize realizate intr-un bloc de pe bulevardul Nicolae Iorga, locatarii cu incalzire prin sistemul de distributie pe orizontala au platit cu aproximativ 30 de lei mai putin decat cei cu centrala individuala. Concret, in timp ce consumul mediu pentru clientii Veolia din acest bloc a fost de 166,78 lei, pentru luna decembrie, cei cu centrala individuala au trebuit sa plateasca, in medie, 197,76 lei, cu 18,57% mai mult. 

O analiza similara realizata pentru luna noiembrie, intr-un bloc din cartierul Pacurari, arata ca cei cu centrala de apartament pe gaz au platit cu 13% mai mult decat cei racordati la sistemul de distributie pe orizontala. Este de asteptat ca diferenta sa fie mai mare pentru lunile mai reci.

Presedintii asociatilor de proprietari ale blocurilor racordate la sistemul de distributie pe orizontala vorbesc si de alte avantaje „Daca e un rau-platnic pe scara, datoriile lui nu ii mai afecteaza pe ceilalti. De asemenea, pot oricand sa modific temperatura din casa sau pot sa o opresc atunci cand sunt plecat. Este ca si cum as avea centrala, dar platesc mai putin si nici nu am grija reviziilor”, spune domnul Dumitru Palvan, presedinte al Asociatiei de Proprietari din blocul de pe bulevardul Nicolae Iorga. „La inceput, vecinii au avut rezerve, dar au inteles repede cat de multe beneficii urmeaza sa avem. A fost o ocazie sa schimbam si toate tevile si instalatiile din bloc, care erau ruginite si uzate. Acum toata lumea se bucura ca am facut investitia”, mai precizeaza acesta.

„Pe langa costul mai mic suportat de un locatar racordat la sistemul de distributie pe orizontala, mai merita mentionate cateva avantaje: independenta energetica fata de vecini, controlul temperaturii si, implicit, a costurilor, cu ajutorul termostatului ambiental, monitorizarea costurilor prin contorul digital montat pe casa scarii si lipsa riscurilor asociate centralelor individuale, precum scurgeri de gaze, asfixieri ori explozii”, au explicat oficialii Veolia Energie Iasi.

Temperaturile scazute din luna ianuarie sugereaza ca diferentele de cost pentru incalzire si apa calda intre consumatorii racordati la sistemul de distributie pe orizontala si cei cu centrala termica individuala vor fi similare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img