vineri, 19 aprilie, 2024

In direct cu Agentia Spatiala Japoneza (JAXA) la Barlad

Distribuie:

Publicat:

Planetariul si Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Parvan” din Barlad, judetul Vaslui va organiza in data 28 noiembrie 2015 o videoconferinta cu Aurora Simionescu, astrofiziciana romana care lucreaza la Agentia Spatiala Japoneza (JAXA).

Activitatea este organizata simultan in mai multe locatii din tara, printre care si la Barlad. Cei interesati de domeniul astronomiei si astrofizicii sunt asteptati, sambata 28 noiembrie la ora 10.30 la sediul central al Muzeului „Vasile Parvan”.
   
Aurora Simionescu a urmat cursurile Colegiului National „Gheorghe Munteanu Murgoci” din Braila. In clasa a XI-a a fost selectata (impreuna cu alti 500 de elevi) dintre 11.000 de elevi pentru o bursa de studii de un an in Statele Unite ale Americii, la Deerfield Academy din Massachusetts.

In clasa a XII-a a liceului si-a descoperit pasiunea pentru astrofizica, datorita unei carti primite cadou de la mama sa: Astronomy: The Structure of the Universe („Astronomie: Structura Universului”) de William J. Kaufmann.

In intervalul 2002 – 2005, Aurora Simionescu si-a facut studiile de licenta in geostiinte si astrofizica, la Jacobs University Bremen din Germania, absolvite cu calificativul magna cum laude. Din 2005 a inceput un doctorat la Max-Planck-Institut für extraterrestrische Physik (in romana Institutul „Max Planck” pentru fizica extraterestra) din Garching (Germania). A facut parte dintr-o echipa de cercetatori care au putut pentru prima data observa unul din filamentele de gaz care leaga roiurile de galaxii, filamente a caror existenta fusese dedusa teoretic cu circa zece ani inainte ca echipa formata in jurul lui Alexis Finoguenov sa le poata observa prin masuratori cu telescopul spatial (pe baza de raze Röntgen) XMM-Newton.

A colaborat in trecut cu NASA (Agentia Spatiala Americana) iar din 2013 lucreaza la JAXA (Agentia Spatiala Japoneza).

Cei prezenti in sala a sa aiba ocazia sa puna intrebari, sa afle mai multe informatii despre cariera de astronom, dar si alte informatii despre spatiul cosmic si univers.
    Intrarea va fi libera!

    Informatii suplimentare sunt pe site-ul organizatorilor: http://sciencehub.ro/doku.php?id=sciencehub:in_direct_cu_agentia_spatiala
    sau pe pagina de Facebook: www.facebook.com/astrobarlad.

    Va asteptam cu drag!

Dumitru Ciprian Vintdevara
Muzeograf Planetariu si Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Parvan” Barlad, judetul Vaslui
Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Barlad, judetul Vaslui

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img