vineri, 29 martie, 2024

Inca o taxa in Romania: Din 2016, platim bir pe gunoi

Distribuie:

Publicat:

Romania va avea o taxa pe deseuri la groapa de gunoi in valoare de 80 de lei pe fiecare tona, incepand din ianuarie 2016, iar din 2017 aceasta va creste la 120 lei/tona, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu.

“Avem Hotararea de Guvern prin care se va aplica o taxa la groapa de gunoi de 80 RON/tona de la 1 ianuarie 2016. De asemenea, din 2017 taxa va creste la 120 RON/tona. La ora actuala, Romania nu are taxa de deseuri la groapa de gunoi, ci doar un tarif de 15 euro/tona perceput de catre administratorii fiecarei gropi de gunoi”, a declarat ministrul Mediului.

Gratiela Gavrilescu a precizat ca taxa care va fi perceputa din 2016 se va aplica in paralel cu tariful de 15 euro incasat de administratorii gropilor de gunoi, iar banii obtinuti vor merge catre Fondul de Mediu.

Potrivit ministrului, in Romania taxa pe groapa de gunoi va situa sub nivelul perceput in alte tari din regiune. “Ungaria aplica o taxa de 34 euro/tona la groapa de gunoi. La noi vom vorbi despre 20 de euro de la 1 ianuarie 2016 si despre aproximativ 25 euro/tona din 2017”, a spus oficialul.

De asemenea, seful de la Mediu a aratat ca scopul Romaniei, ca tara, este ca in viitorul cel mai apropiat, respectiv 2020-2025, sa produca deseuri zero.

Ministrul Mediului a participat marti la conferinta de lansare a proiectului “Cresterea capacitatii Garzii Nationale de Mediu de a aplica strategia si legislatia UE privind deseurile periculoase si substantele chimice (GNM-DPSC) “, in valoare de aproximativ un milion de euro. Proiectul se va derula timp de 12 luni si va fi implementat de Garda Nationala de Mediu.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img