sâmbătă, 20 aprilie, 2024

INCREDIBIL! Tehnocratii au reintrodus, pe usa din dos, SRI in anchete penale, pe ultima suta de metri a mandatului

Distribuie:

Publicat:

Hotarare de Guvern, adoptata de Cabinetul Dacian Ciolos, la patru zile de la alegerile parlamentare de anul trecut, reintroduce, indirect, Serviciul Roman de Informatii in unele anchete penale care nu privesc infractiuni care tin de siguranta nationala. Este vorba despre completarea listei autoritatilor publice care au acces la Sistemul Informatic National de Semnalizari, prin introducerea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in randul acestor institutii cu drept de a consulta sau de a furniza informatii din sau catre aceasta baza de date. Este de notorietate faptul ca, incepand cu anul 2014, foarte multi ofiteri SRI au fost detasati, prin ordin de serviciu, la Agentia Nationala de Administrare Fiscala, avand rolul de a garanta organelor fiscale accesul la informatiile Serviciului Roman de Informatii, de a accesa bazele de date ale Fiscului, precum si de a stabili zonele de risc.
In data de 15 decembrie 2016, Cabinetul tehnocrat, prin semnatura premierului Dacian Ciolos, a ministrului de Interne, Dragos Tudorache, a ministrului Finantelor, Anca Dragu, si a ministrului de Externe, Lazar Comanescu, a adoptat Hotararea de Guvern nr. 946/2016 de modificare a HG 966/2010 privind dreptul de acces al autoritatilor publice romane la Sistemul Informatic National de Semnalizari (SINS). Noul act normativ a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I-a, cu numarul 1.025 din data de 20 decembrie 2016, la noua zile de la consumarea alegerilor parlamentare.

Potrivit acestei HG, vechiul text referitor la institutiile care au acces la bazele de date ale SINS se modifica, prin introducerea pe lista a doua noi institutii publice. Este vorba despre Directia Regim Permise de Conducere si Inmatricularea Vehiculelor, cu tot cu serviciile comunitare regim permise si inmatriculare a vehiculelor, pe de o parte, precum si despre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), inclusiv a Directiei Generale a Vamilor, pe de alta parte. 

Pana la adoptarea acestui act normativ, aveau acces la baza de date a Sistemului Informatic National de Semnalizari Politia Romana, Politia de Frontiera, Jandarmeria Romana, Inspectoratul General pentru Imigrari, Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, Directia Generala de Pasapoarte, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Justitiei si Instantele Judecatoresti, precum si Ministerul Public (Parchetul General, DIICOT, DNA, parchetele de pe langa curti de apel sau de pe langa tribunale).

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img