vineri, 29 martie, 2024

Incredibil! Un producator din Iasi a reusit sa le dea peste nas marilor producatori de vinuri din Europa. Acum, afacerea a explodat si vinde produsul unic peste tot in lume – FOTO

Distribuie:

Publicat:

Jumatate de an a facut drumuri pe la toate institutiile abilitate din Iasi, dar si din Bucuresti, pentru a fi ajutat • In cele din urma a obtinut ceea ce si-a dorit, desi au fost multe piedici • "A fost greu, pentru ca nimeni nu te baga in seama, ca producator. Dar nu am renuntat si sfatuiesc pe oricine sa faca la fel", sustine ieseanul • Este singurul producator din Iasi care a obtinut acest atestat si poate sa-si vanda produsele in toata lumea  

Marius Antica este un iesean reintors in tara dupa multi ani munciti in strainatate, care atunci cand intampina probleme din partea statului, nu renunta, ba mai mult, contribuie la schimbarea benefica producatorilor. Dupa ce anul trecut a primit o veste care ar fi determinat pe oricine sa renunte la toata investitia din domeniul agricol si sa se intoarca in strainatate, Marius Antica a decis sa faca tot posibilul pentru ca produsul sau, unic in Romania, sa poata fi comercializat fara oprelisti din partea institutiilor tarii. Dupa luni de documentare si drumuri pe la toate institutiile abilitate din Iasi si din tara, a reusit sa obtina atestatul traditional pentru vinul de mure, singura astfel de bautura traditionala din Romania. "Atunci când iti doresti cu adevarat sa faci ceva, reusesti. Este primul produs de acest gen din România, autorizat ca produs traditional", spune producatorul din Butea.

ANAF-ul i-a cerut 100.000 de lei

Povestea fermierului incepe in anul 2013, cand s-a intors in comuna natala, dupa 17 ani de munca in Italia. Dupa o afacere esuata intr-o fabrica de peleti, fermierul a decis sa isi deschida o afacere in agricultura. In anul 2016 a cumparat un hectar de pamant pe care a plantat mure si pentru ca afacerea ii mergea bine si avea o productie buna de mure, a decis ca ceea ce nu s-a vandut sa nu arunce, ci sa obtina vin din mure. A cautat o reteta, a platit-o, si dupa ce a respectat intocmai pasii de producere a vinului din mure, a reusit sa produca o bautura fermentata din mure. Pentru a comercializa aceasta bautura, avea nevoie de mai multe avize de la institutiile abilitate, inclusiv de la ANAF. Insa cand a fost la sediul institutiei sa afle ce acte sunt necesare pentru comercializare, i s-a spus ca trebuie sa plateasca un antrepozit fiscal de aproape 100.000 de lei.

"De aici au inceput drumurile mele pe la institutii. Fiscul impune acciza pentru bauturile alcoolice, iar cei de acolo mi-au spus ca ma vor autoriza in cateva zile, asa cum au facut-o cu un alt producator de vin de mure din Gorj. Nu au mai facut-o si vazand ca ma amana de pe o zi pe alta, m-am dus la Ministrul Agriculturii, Petre Daea, care m-a asigurat ca ma ajuta. Daca nu ma tineam eu de ei, nu aveam niciodata acest atestat de producator traditional. A fost greu, pentru ca nimeni nu te baga in seama, ca producator. Am cheltuit timp si bani pentru ca Anticum de Butea sa fie recunoscut la adevarata lui valoare. Acum pot sa vand oriunde acest produs si reprezint Romania la orice targ particip", sustine Marius Antica.

Anticum de Butea- bautura fermentata naturala din mure

Vinul de mure este primul produs autorizat ca fiind traditional, la nivel national. Astfel, Marius Antica devine primul iesean care obtine acest document. In Iasi sunt, in momentul de fata, 12 produse atestate traditional.

Conform legii, un produs traditional reprezinta un "produs alimentar fabricat pe teritoriul national pentru care se utilizeaza materii prime locale, care nu are in compozitia lui aditivi alimentari, care prezinta o reteta traditionala, un mod de productie si/sau prelucrare si un procedeu tehnologic traditional si care se distinge de alte produse similare apartinand aceleiasi categorii".

De asemenea, reteta produsului trebuie sa fie veche de peste 50 de ani, din arhivele bibliotecii din comuna, de unde provine beneficiarul sau sa fie o reteta veche, din familie, ingredientele folosite la preparea produselor trebuie sa fie din productie locala, specifice zonei, macar o etapa din productie sa fie executata manual, dar si cantitatea de produse sa fie una redusa semnificativ fata de cele produse industrial.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img