joi, 28 martie, 2024

Indicatii de consumare a alimentelor pentru perioadele caniculare

Distribuie:

Publicat:

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) avertizeaza ca in perioadele caniculare creste riscul aparitiei de toxiinfectii alimentare si recomanda cumpararea alimentelor numai din spatii autorizate si pastrarea lor la temperaturi si in conditii adecvate. „In sezonul cald creste riscul alterarii alimentelor si, implicit, al aparitiei de toxiinfectii alimentare si, de aceea, este bine sa fie respecte cateva masuri simple, dar foarte eficiente. Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor recomanda populatiei ca, in perioadele cu temperaturi ridicate, sa acorde o mai mare atentie modului in care pastreaza sau prepara alimentele si a locurilor de unde acestea sunt cumparate”, se arata intr-un comunicat. Astfel, consumatorilor li se recomanda sa cumpere produse alimentare numai din locuri sau spatii inregistrate sau autorizate sanitar veterinar, pentru ca le ofera garantia unor produse sigure, care sunt controlate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor si care sunt depozitate in conditii corespunzatoare de temperatura si igiena. Apoi, cat mai repede posibil dupa cumparare, alimentele de origine animala trebuie puse in frigider unde se pastreaza astfel: carnea refrigerata, laptele, produsele din lapte si ouale la o temperatura de refrigerare de preferinta intre 0 si 4 grade Celsius si separat in functie de categoria de produs, iar carnea congelata la o temperatura cat mai scazuta, respectiv sub -12˚C. Alimentele care urmeaza a fi depozitate in frigider trebuie sa fie ambalate separat si mentinute in decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj. Produsele care au fost decongelate nu se recongeleaza pentru a fi ulterior preparate sau consumate. La randul lor, alimentele gatite trebuie pastrate in recipiente acoperite. Alimentele alterate trebuie indepartate, pentru ca sunt o sursa de contaminare pentru celelalte alimente. Fructele si legumele trebuie spalate bine inainte de a le depozita in frigider si inainte de a le consuma.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img