vineri, 26 aprilie, 2024

Ingrijorator! Aceasta este boala care a bagat spaima in ieseni! Multi oameni traiesc cu ea fara sa stie si ajung in stare critica la spital

Distribuie:

Publicat:

 Numarul iesenilor care sufera de aceasta boala creste alarmant de la o zi la alta • Medicii atrag atentia populatiei si cauta masuri pentru ca situatia sa fie stabilizata • Care sunt cauzele imbolnavirii si care sunt pacientii care sunt predispusi sa dezvolte aceasta afectiune • Sistemul medical va face fata cu greu tuturor solicitarilor • Bolile cardiovasculare si diabetul pot conduce la aparitia acestei boli care, nedescoperita la timp, poate fi fatala

In ultimii ani, medicii ieseni au observat o schimbare importanta atunci cand vine vorba despre pacientii care sunt diagnosticati cu boala cronica de rinichi. Conform statisticilor inregistrate, se pare ca numarul acestora a crescut cu aproximativ zece la suta, situatie care este ingrijoratoare. Medicii sustin ca este nevoie de pregatiri speciale pentru ca sistemul sanitar sa faca fata unui astfel de val de pacienti.
"Vorbim despre un numar mai mare de pacienti care sufera de boala cronica de rinichi, pacienti diagnosticati. In mod frecvent vorbim mai degraba despre pacienti varstnici, care sunt evaluati in mai multe unitati sanitare si care descopera, la un bilant de rutina, ca au o valoare crescuta a ureei si a creatinei. Atunci, acesti pacienti sunt directionati catre serviciul de nefrologie. Aceasta schimbare se observa in Romania, in mod deosebit, dar se intampla si in celelalte tari din Europa. Acest procent de crestere a pacientilor cu boala cronica de rinichi este in jur de 10 la suta si este un procent care ne poate ingrijora. Acest procent ne obliga sa ne pregatim pentru si mai multi pacienti in anii urmatori. Astfel, este posibil sa fie nevoie de mai multi pacienti care sa ajunga la dializa. Acestia sunt diagnosticati intr-un stadiu incipient, dar boala va progresa. Totodata, va fi nevoie de unitati medicale care sa poata sa evalueze acesti pacienti. Din aceasta perspectiva, incercam sa ne adaptam acestei schimbari", precizeaza dr. Ionut Nistor, medic primar nefrolog, purtator de cuvant al Spitalului Clinic "Dr. C. I. Parhon" din Iasi.

Cum s-a ajuns la aceasta situatie

Una dintre cele mai importante cauze care a condus la cresterea numarului de pacienti care sufera de boala cronica de rinichi este imbatranirea populatiei. Totodata, un alt factor important care conduce la aparitia bolii de rinichi este reprezentat de bolile cardiovasculare si diabet. Aceste doua afectiuni, cumulate, pot conduce la probleme ale rinichilor.
"Cauzele sunt reprezentate de imbatranirea populatiei si faptul ca exista foarte multe boli cardiovasculare, hipertensiunea fiind una dintre ele. A doua boala importanta este diabetul zaharat. Aceste doua boli, in timp, duc la complicatii, la boala cronica de rinichi. Astfel, daca aceste doua patologii nu sunt tratate corespunzator, va creste si numarul pacientilor care sufera de boala cronica de rinichi", adauga dr. Ionut Nistor.

Speranta de viata, un alt factor important

In trecut, multi dintre pacientii care sufereau de astfel de boli aveau o speranta de viata mai scazuta, nefiind diagnosticati din timp. In aceasta perioada, exista mijloacele necesare pentru ca orice pacient sa fie diagnosticat cat mai devreme. Astfel, speranta de viata este destul de crescuta, iar unii pacienti sunt depistati la varste tot mai inaintate.
"Exista si posibilitatea ca in trecut sa fi existat tot la fel de multi pacienti, dar ei sa nu fi fost diagnosticati. Pacientii din anul 2019 au un grad mult mai bun de educatie sanitara, sunt in mod obisnuit evaluati de medicul de familie, isi fac un bilant de rutina mult mai frecvent decat se facea in urma cu 20 de ani. Astfel, speranta de viata creste in Romania. Pacientii care in urma cu 20 de ani nu ar fi ajuns la varste inaintate sau nu si-ar fi facut analizele necesare, in prezent, se poate ca ei sa descopere si boala cronica de rinichi in stadiu incipient", incheie dr. Ionut Nistor

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img