joi, 28 martie, 2024

Inimile barbatilor si ale femeilor imbatranesc diferit

Distribuie:

Publicat:

Inimile barbatilor si femeilor imbatranesc diferit, arata un studiu publicat marti in revista americana “Radiology”.

Studiul nu explica si cauzele acestor variatii, dar ar putea arunca o lumina asupra diferitelor forme de insuficienta cardiaca la ambele sexe si ar putea duce la aparitia de tratamente mai bine tintite, spun cercetatorii, citati de France Presse.

“Rezultatele noastre sunt o demonstratie vie a ideii ca maladiile cardiace ar putea avea cauze diferite la barbati si femei, ceea ce ar necesita un tratament adecvat”, a spus dr. Joao Lima, profesor de radiologie la Facultatea de Medicina a Universitatii Johns Hopkins, autorul principal al lucrarii.

Studiul a constat in analiza RMN (imagistica prin rezonanta magnetica) a inimilor imbatranite a circa 3.000 de adulti cu varste cuprinse intre 54 de ani si 94 de ani, care nu sufereau de vreo maladie cardiaca. Acestea au fost monitorizate timp de zece ani si, la sfarsitul acestei perioade, cercetatorii au facut un nou RMN pentru a obtine imagini ale inimii in format 3D.

La ambele sexe, ventriculul stang, care este umplut cu sange oxigenat inainte de a-l impinge spre corp, scade cu varsta. Prin urmare, exista mai putin sange oxigenat in inima, spre a fi returnat inspre corp.

Studiul releva faptul ca, la barbati, muschii din jurul cavitatii cardiace cresc si se adancesc odata cu varsta, in timp ce la femei au tendinta sa se reduca.

Ingrosarea muschiului si reducerea volumului ventriculului stang creste riscul de insuficienta cardiaca. Dar aceste observatii sugereaza ca aceasta boala se poate dezvolta diferit la barbati si la femei, cred cercetatorii.

Pentru a reduce acest risc, cardiologii prescriu medicamente care tind sa reduca grosimea muschiului inimii si sa sporeasca capacitatea sa.

Dar acest studiu, care arata ca la femei muschiul cardiac se reduce, sugereaza ca defectele de functionare a inimii nu au aceleasi origini la ambele sexe si nu pot beneficia de acelasi tratament.

De asemenea, studiul a aratat ca in zece ani, greutatea ventriculului stang a crescut cu o medie de opt grame la barbati, iar la femei a scazut cu 1,6 grame. Capacitatea de umplere a ventriculului, camera principala a inimii, a scazut la ambele sexe, dar mai rapid in cazul femeilor.

Aceste diferente de dimensiune, volum si capacitate de pompare a inimii se dezvolta independent de alti factori de risc cunoscuti pentru faptul ca afecteaza marimea muschiului inimii si performantele sale, cum sunt excesul de greutate, tensiunea arteriala, colesterolul, lipsa de exercitii fizice sau fumatul.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img