sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Invatamantul obligatoriu se prelungeste la 16 ani in Romania! Cati ani de scoala fac elevii in alte tari din Europa

Distribuie:

Publicat:

Invatamantul obligatoriu se va prelungi la 16 ani, gradual, pana in anul 2030, Romania urmand sa devina tara din Europa cu cei mai multi ani petrecuti in scoala. 

Ministrul Educatiei a precizat ca pana in 2030 toate grupele de gradinita, dar si ultimii doi ani de liceu vor deveni obligatorii. Se va ajunge astfel la 16 ani de invatamant obligatoriu potrivit legii care a fost promulgata si de presedintele Klaus Iohannis.  

Legea se va aplica gradual. Potrivit actului normativ, pana in 2020 vor deveni obligatorii grupa mare de la gradinta si clasele a XI-a si a XII-a, ceea ce inseamna 14 ani in total.

Apoi, pana in anul 2023, va deveni obligatorie si grupa mijlocie, iar pana in 2030 va intra la invatamantul obligatoriu si grupa mica de la gradinita. Astfel, se va ajunge la 16 ani de invatamant obligatoriu. 

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a explicat ca ciclul primar se va termina in clasa a V-a, ciclul gimnazial va cuprinde clasele VI-VII-VIII-IX, iar la liceu copiii vor face clasele X-XI-XII si XIII.

Daca aceste modificari se vor concretiza, Romania va fi tara din Europa cu cei mai multi ani petrecuti in scoala.

In alte tari din Europa, precum Italia, Franta, Spania, Finlanda, invatamantul obligatoriu este de 10 ani.

Vezi si: Deputatul Camelia Gavrila a organizat o intalnire cu reprezentantii Departamentului National pentru Educatie al PSD

In Belgia, Lucemburg, Portugalia, invatamantul obligatoriu este de 12 ani, in timp ce in Ungaria si Olanda este de 13 ani. In Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord, invatamantul obligatoriu este de 11 sau 12 ani.

In Germania, durata invatamantului obligatoriu variaza in functie de landuri, dar in cele mai multe dintre ele, durata este de 12 ani. In altele, este de 13 ani.

Ecaterina Andronescu nu a venit cu explicatie clara in ceea ce priveste aceste modificari, potrivit digi24.ro. Ministrul Educatiei a precizat doar ca putini sunt cei care renunta la scoala in clasa a X-a, iar elevii din ultimii ani de liceu nu au parte de gratuitate cand vine vorba de manuale.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img