joi, 28 martie, 2024

Iohannis a PROMULGAT cea mai importanta LEGE din mandatul sau

Distribuie:

Publicat:

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat joi legea pentru declararea zilei de 8 martie – Ziua femeii si a celei de 19 noiembrie – Ziua barbatului, a anuntat Administratia Prezidentiala.

Legea a fost adoptata de Camera Deputatilor la inceputul lunii februarie, alesii sustinand ca “sarbatorirea celor doua zile este un prilej de a imbunatati relatiile dintre sexe” si de a promova “modele masculine pozitive”, nu doar vedete.

Legea a fost adoptata cu 204 voturi “pentru”, 16 “impotriva” si 63 de abtineri.

Potrivit propunerii legislative initiate de cinci senatori de la PSD si PNL, autoritatile administratiei publice pot organiza manifestari si actiuni publice dedicate sarbatoririi acestor zile, iar Televiziunea Publica si Societatea Romana de Radiodifuziune vor putea include in programele lor “emisiuni dedicate promovarii drepturilor femeii sau, dupa caz, drepturilor barbatilor”.

Potrivit Raportului Comisiei pentru egalitate de sexe din Camera Deputatilor, propunerea legislativa “are ca scop eliminarea discriminarii dintre femei si barbati si cresterea gradului de constientizare prin concilierea vietii de familie cu cea personala. Sarbatoriea celor doua zile este un prilej de a imbunatati relatiile dintre sexe”.

Membrii Comisiei pentru egalitate de sanse mai sustin ca “Ziua femeii nu trebuie confundata cu cea a mamei si ziua barbatului cu cea a tatalui”.

Deputatul PNL Mircea Dolha a afirmat in plen ca PNL va sustine aceasta propunere pentru ca liberalii cred ca relatiile dintre barbati si femei pot fi mai bune.

“In primul rand m-a frapat un lucru, ca initiatorii sunt barbati si nu femei. Deci, niste colegi senatori s-au simtit discriminati ca nu au o lege a barbatului in Romania si iata ca astazi discutam in plenul Camerei Deputatilor, camera decizonala (acest proiect de lege-n.r.). Apoi, m-a mai frapat un lucru, ca in Senat aceasta propunere legislativa a fost respinsa. Va spun ca PNL va votat aceasta propunere legislativa pentru ca PNL crede in familie si crede ca relatiile dintre barbati si femei pot fi mai bune si prin aceasta data de 19 noiembrie, drept Ziua Barbatului, inceputul iernii, si 8 martie, final de iarna, inceput de primavara, Ziua Femeii”, a declarat deputatul PNL Mircea Dolha, de la tribuna Parlamentului.

Deputatul UDMR Molnar Zolt a sustinut ca aceste legi au valoare simbolica. “In cultura moderna se face referire si se atrage atentia asupra unor probleme specifice ale barbatilor, boli specifice si mai nou vorbim si despre unele probleme de la locul de munca, despre unele profesii care devin feminizate, si eu consider ca aceasta zi, ziua de 19 noiembrie, va fi un prilej pentru a discuta aceste probleme”, a declarat deputatul UDMR Molnar Zolt.

Deputatul PSD Petre Daea a sustinut ca, personal, nu are nevoie de o recompensa cum este ziua de 19 noiembrie.

“Cred ca multi din aceasta sala si din afara salii stiu ca 8 martie este o zi sfanta pentru cei cu care ne intalnim si cu care traim. Este de prisos sa dam noi o lege ca ziua femeii sa fie de 8 martie, este legea sfanta in sufletul fiecaruia si o simtim ca atare. In ceea ce ma priveste nu am nevoie de recompensa pentru 19 noiembrie. Sper sa o primesc fara un temei legal”, a declarat deputatul PSD Petre Daea.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img