marți, 19 martie, 2024

Iohannis a promulgat Codul fiscal

Distribuie:

Publicat:

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, luni, ca a promulgat Codul fiscal, declarandu-se foarte multumit de modul cum a decurs dezbaterea publica, inclusiv cea intre partide si votul final din Parlament. “Sunt foarte multumit de modul in care a decurs dezbaterea publica, inclusiv intre partide si votul final”, a declarat luni, intr-o conferinta de presa, presedintele Klaus Iohannis.  Seful statului a mentionat, in conferinta de presa sustinuta la Palatul Cotroceni, ca au fost doua motive pentru care a retrimis Codul fiscal in Parlament, primul fiind acela ca nu avusese loc o dezbatere publica “asa cum se cuvine” pentru acest act normativ. “E una dintre legile importante, este nevoie pentru o astfel de lege de o dezbatere pe mai multe fatete, aprofundata, la care participa toti actorii implicati si informati”, a spus Iohannis, precizand ca in Parlament o astfel de dezbatere nu avusese loc.

“Am considerat ca asa nu e bine si este nevoie de o dezbatere mai ampla. Acest lucru dupa retrimiterea legii s-a si intamplat. Dezbaterea a fost pe masura asteptarilor, bine ar fi fost sa fi avut loc inainte, dar si asa consider ca a fost in regula”, a mai spus presedintele. Iohannis a mentionat ca al doilea motiv al trimiterii legii spre reexaminare este legat de responsabilitate. El a mentionat ca prea multe masuri de relaxare fiscala dintr-o data i s-au parut nepotrivite, dar ca nu a considerat ca este rolul presedintelui sa spuna in spatiul public ce trebuie sa ramana in lege sau ce masura nu este bine sa ramana in vigoare. Presedintele a explicat ca de aceea nu a aparut in aceasta dezbatere si nu si-a exprimat punctul de vedere.

Noul Cod ii avantajeaza insa pe cei care detin mai multe case si pe cei cu locuinte cu o suprafata mai mare de 150 de metri patrati.  Proiectul noului Cod fiscal, reexaminat in urma cererii sefului statului, a trecut joi de Parlament. Camera Deputatilor, forul legislativ decizional, aprobat legea cu 279 voturi “pentru”, 8 “impotriva” si 5 abtineri. Anterior, luni, proiectul a fost adoptat si de Senat. Principalele amendamente la Codul fiscal vizeaza reducerea cotei TVA de la 24% la 20% incepand de la 1 ianuarie 2016 si de la 20% la 19% incepand de la 1 ianuarie 2017, eliminarea impozitului pe constructii incepand de la 1 ianuarie 2017, cu exceptia constructiilor agricole – in acest caz eliminarea impozitului se aplica din 2016 -, eliminarea supraaccizei la carburanti de la 1 ianuarie 2017. De asemenea, a fost reintrodusa in Codul fiscal prevederea potrivit careia Consiliile Locale au posibilitatea de a majora la 500 la suta a impozitului pe cladirile si terenurile neingrijite, aceasta aplicandu-se de la 1 ianuarie 2016. Criteriile de incadrare in categoria cladirilor si terenurilor neingrijite, precum si procedura de aplicare se adopta prin hotararea consiliului local. Cladirile si terenurile incadrate la aceasta categorie se stabilesc conform nomencalturii stradale. Deputatii au introdus, in plus, unele amendamente propuse de Ministerul Finantelor care corecteaza erori de scriere ale Codului fiscal sau acordari cu ceea ce a aparut ca legislatie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img