joi, 28 martie, 2024

Iohannis va promulga pensiile speciale ale parlamentarilor. De ce nu o contesta la CCR

Distribuie:

Publicat:

Presedintele Klaus Iohannis nu va ataca la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) legea privind pensiile speciale ale parlamentarilor.

Potrivit unor surse din cadrul Administratiei Prezidentiale, seful statului va promulga legea pentru ca nu exista suspiciuni de neconstitutionalitate in acest caz.

Proiectul a trecut marti in Parlament cu 287 de voturi “pentru”. Acesta prevede ca, pe langa pensiile de la stat, alesii vor primi sume cuprinse intre 1.500 si 4.400 de lei, in functie de numarul de mandate pe care le-au detinut.

Luni, proiectul a primit raport favorabil in Comisia speciala pentru statutul deputatilor si senatorilor, cu cateva modificari. Astfel, pentru ca parlamentarii sa beneficieze de indemnizatia pentru limita de varsta, trebuie sa fi avut cel putin un mandat de parlamentar, iar in cazul in care un parlamentar atinge aceasta limita de varsta in timpul mandatului, va beneficia de pensie doar dupa incetarea mandatului.

Similar, daca un parlamentar care a atins varsta de pensionare este reales, plata indemnizatiei va fi intrerupta, urmand sa fie reluata dupa incetarea mandatului.

De asemenea, nu pot beneficia de pensie speciala parlamentarii condamnati definitiv pentru coruptie sau pentru alte infractiuni.

Pensiile speciale pentru alesi:

un mandat: 1.500 de lei

doua mandate: 3.100 de lei

trei mandate: 4.400 de lei

Presedintele Klaus Iohannis a respins varianta initiala a actului normativ. El a retrimis documentul in luna iulie in Parlament, pentru reexaminare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img