vineri, 29 martie, 2024

Iohannis vrea sa mentina un cadru de colaborare cu FMI

Distribuie:

Publicat:

Presedintele Klaus Iohannis afirma ca Romania trebuie sa mentina un cadru de colaborare cu Fondul Monetar International (FMI), in contextul in care majoritatea investitorilor privesc relatia cu FMI ca un indicator de stabilitate.

“Sunt constient de faptul ca marea majoritate a investitorilor privesc relatia dintre Romania si Fondul Monetar International drept un indicator de stabilitate. Dupa cum stiti, programul a expirat in septembrie 2015, fara o evaluare finala favorabila din partea FMI, ceea ce a ridicat semne de intrebare cu privire la vointa Guvernului de a implementa reformele structurale asumate. Romania trebuie sa mentina un cadru de colaborare cu FMI si sa actioneze responsabil fara ca stabilitatea macroeconomica sa fie afectata”, a sustinut Klaus Iohannis in mesajul transmis cu ocazia evenimentului “2015 Analyst and Investor Days”.

In mesaj, seful statului a subliniat ca atragerea de investitii straine este o prioritate pentru Romania. “Atragerea de investitii straine este o prioritate pentru Romania. Insa, in egala masura, trebuie sa ne concentram si asupra sustinerii capitalului romanesc si a investitiilor autohtone”, a declarat Iohannis.

El a aratat ca in privinta pietei de capital investitorii institutionali straini au un rol deosebit de important pentru dezvoltarea pietei locale, contribuind si la educarea investitorilor autohtoni care s-ar putea indrepta spre bursa ca instrument de finantare pentru afaceri.

Seful statului a punctat ca dimensiunea economica a Parteneriatului Strategic dintre Romania si Statele Unite ale Americii prezinta un potential deosebit care trebuie dezvoltat.

“Consider ca toate partile implicate trebuie sa depuna eforturi pentru promovarea Romaniei ca locatie pentru investitii”, a spus Iohannis, care a salutat activitatea depusa in acest sens de ambasadorii Statelor Unite si ai Marii Britanii in Romania.

El a indicat ca o strategie clara in privinta pietei locale de capital, cu implicarea tuturor decidentilor si actorilor afectati, trebuie gandita in cel mai scurt timp, mai ales in contextul in care, la 30 septembrie, Comisia Europeana a lansat planul de actiune privind Uniunea Pietelor de Capital (UPC).

“Totusi, fara implicarea Guvernului, nu se va putea atinge o crestere a pietei locale si nu se va putea reduce decalajul existent fata de alte piete europene. In acest sens, continuarea programului de privatizari prin Bursa este esential”, a sustinut seful statului.

In ceea ce priveste sectorul companiilor de stat, presedintele Iohannis a subliniat ca aceasta zona necesita o reforma profunda.

“Conceptul de guvernanta corporativa in companiile de stat este unul care trebuie incorporat in totalitate in modul in care Guvernul administreaza participatiile detinute de statul roman. Din pacate, implementarea guvernantei corporative nu a fost realizata in mod unitar si ultimii ani au adus chiar o stagnare in acest proces”, a afirmat seful statului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img