vineri, 19 aprilie, 2024

Ion Antonescu, in vreme de razboi: „Tara de talhari. Ma gandesc sa introduc pedeapsa cu moartea pentru toate delictele“

Distribuie:

Publicat:

Maresalul Ion Antonescu, disperat de faptul ca se fura din spitale, din ajutoare, chiar si din hrana cailor, a propus masuri radicale: de la insemnarea hotului cu fierul rosu pana la reintroducerea pedepsei cu moartea.

Istoricul Alesandru Dutu a facut publice stenogramele sedintelor Consiliului de Ministri din timpul guvernarii lui Ion Antonescu. Disperat de faptul ca se fura si din donatii, maresalul Ion Antonescu a vorbit foarte dur intr-o sedinta a Consiliului de Ministri la 10 decembrie 1941. „La centrele de colectare ale Ajutorului de Iarna lucrurile s-au petrecut la fel. In toate locurile unde se colecteaza sunt gasiti oameni si femei care fura din obiectele donate. Toti fura. Tara de talhari“, spunea Antonescu celor prezenti.

„Smecheri aici, smecheri pe campul de lupta“

Maresalul se plangea ca militienii care trebuiau sa asigure garda in spitale furau si atunci au fost inlocuiti cu premilitari, insa furturile au crescut. „De-abia isi punea un medic paltonul in cuier ca imediat venea cineva, baga mana in buzunar si-i lua manusile. S-au furat ceasornice de prin sertare si multe alte obiecte. Este ceva nemaipomenit. Nu stiu ce sa mai fac sa indrept tara aceasta. De multe ori ma gandesc sa introduc pedeapsa cu moartea pentru toate delictele. Este ceva groaznic. Tineretul sa faca acestea fapte?… In ce hal de dezorganizare se gaseste Scoala, Familia, Biserica noastra. Trebuie facuta o educatie serioasa in aceasta privinta. Este o rusine sa se comita furturi la centrele de colectare ale Ajutorului de Iarna. Ma intreb eu: aceasta este o natie care poate lupta pentru idealurile ei nationale? Talhari! Smecheri aici, smecheri pe campul de lupta; dar smecheria aceasta se repercuteaza asupra viitorului natiei“, reclama maresalul.

„Sa-i punem cu fierul rosu semnul «hot»“

Nici dupa doi ani situatia nu se rezolvase, astfel ca dintr-o stenograma datata
3 februarie 1942, aflam ca Antonescu se plangea de aceleasi obiceiuri ale romanilor. „In alte tari s-au luat masuri foarte drastice si masuri intregi, nu jumatati de masuri. De pilda, la noi, la Ajutorul de Iarna s-au comis furturi grozave. Am prevazut sanctiuni foarte grave pentru asemenea fapte si am cerut dlui Stoicescu o lege in acest sens, dar d-sa nu mi-a dat inca aceasta lege.

Pedepasa nemteasca

In Germania s-a intamplat ca s-a furat si acolo la Ajutorul de Iarna si Führer-ul, personal, a dat ordinul ca faptasul sa fie imediat executat. Eu nu ma pot apara de talhari. In Armata se fura din hrana soldatului, se fura din hrana calului, se fura echipamentul. Eu am cerut dlui Stoicescu sa punem pe fruntea celui care a fost prins furand, de la un pui, de la un pui de gaina, pana la cel mai mare furt, sa-i punem cu fierul rosu semnul «hot». Sa vedem cati vor vrea sa poarte, o viata intreaga, pe frunte acest semn. Este o pedeapsa mai dreapta decat pedeapsa cu moartea. Nu vreau sa mai umplu puscariile, sa rapesc timpul tribunalelor cu asemenea chestiuni. Daca luam aceasta masura drastica, nu mai e nevoie nici de puscarii, nici de tribunale pentru hoti“.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img