vineri, 29 martie, 2024

Ion Cristoiu: Un Plutitor mai fericit decit un fluture – Klaus Iohannis

Distribuie:

Publicat:

Intr-un articol publicat de catre Ion Cristoiu pe blogul sau personal, acesta ne vorbeste despre reactiile presedintelui Romaniei si a politicienilor referitoare la criza sistemului actual de sanatate. Iata ce relateaza jurnalistul in postare:

“Am aflat din ziare ca noul primar al Sectorului 1 a anuntat solemn ca va redeschide Piata Amzei. Unde si cum o va redeschide? La aceasta intrebare distinsul n-a raspuns. Si-ar fi fost bine daca ar fi raspuns, deoarece, dupa Dezastrul care a fost transformarea uneia dintre cele mai cunoscute Piete de fructe si legume din Bucuresti intr-un desert de beton pigmentat ici-colo cu localuri eminamente pustii, nu prea vad unde si cum s-ar putea reamenaja o Piata din care au fost alungati toti comerciantii. Nu pentru a comenta in calitate de fost client al Pietii Amzei o tipica fagaduiala electorala am deschis eu acest text invocind Piata Amzei, ci pentru altceva mult mai important. Pentru mine, Piata Amzei, chiar si in varianta ei de acum, e un fel de Fieraria lui Iocan din Morometii. In ultimii zece ani, ori de cite ori am trecut prin Piata Amzei, mi s-a strigat de pe margini de catre cetateni despre care nu pot spune prea multe lucruri, in afara faptului ca ii intilnesc acolo, in Piata, de fiecare data, fara un motiv anume, ziceri despre politicienii momentului. Am auzit aici astfel ziceri despre Traian Basescu, despre Victor Ponta, despre Mircea Geoana. Depinde de cine e personajul momentului. Mai nou aud strigindu-se despre noul presedinte al Romaniei. Traiasca Domnul Invatator, Klaus Iohannis!

N-am pretentia ca zic o noutate scriind ca Sistemul public de Sanatate a intrat in ultima vreme intr-o Criza vecina cu Colapsul. E suficient sa amintesc nenorocirile de la Spitalul de Arsi Bucuresti si amenintarea cu greva din partea medicilor constrinsi sa faca pe de-a moaca garzi suplimentare. Scandalul pacientului mincat de viermi a debutat pe 14 iulie 2016. Din ziua respectiva, timp de o saptamina el a cuprins numeroase fapte, culminind cu interventia DNA. Vineri, 22 iulie 2016, in toiul Scandalului si, mai ales, in toiul Crizei, Klaus Iohannis a intervenit. Tocmai cind toata lumea se intreba (in chip inutil!) de ce tace presedintele si-n legatura cu acesta Criza, de o deosebita gravitate pentru natiune. Cum a intevenit Klaus Ionannis? Convocind la Cotroceni pe cei responsabili de Sistemul public de Sanatate la o intilnire soldata cu masuri de urgenta? Tinind o conferinta de presa in care sa prezinte ce masuri a cerut premierului sa ia? Acordind un interviu televizat in care sa-si expuna Programul sau de solutionare urgenta a Crizei? Sint posibile interventii pe care le-ar fi facut orice alt sef de stat de pe planeta, de la Obama pina la Assad. Klaus Iohannis nu e insa un sef de stat ca toti ceilalti. E un sef de stat pus in aceasta functie de Sistemul Institutiilor de forta si nu vointa populara, cucerita ca urmare a unei campanii electorale de exceptie. Prin urmare, in toiul Crizei, Klaus Iohannis a organizat la Cotroceni o dezbatere cu titlul “Dialog asupra Politicilor de Sanatate si Mediu in Romania”. Dezbaterea, tinuta vineri, 22 iulie 2016, la care a participat printre altii si Favoritul prezidential Cristian Busoi (corespondentul masculin al Favoritei Alina Gorghiu), a beneficiat de o alocutiune a Presedintelui. Trec peste aberatia ca, in toiul Crizei din Sanatate, la Cotroceni se organizeaza o dezbatere.

Si culmea! nu despre Criza din Sanatate, ci despre un subiect teoretic, demn de o sedinta a Academiei cu Aula goala. Ma opresc asupra Discursului. Chiar si la o dezbatere inutila, un presedinte isi poate expune punctele de vedere asupra unuia dintre cele mai importante evenimente ale Actualitatii arzinde: Criza din Sanatate. Pe site-ul Presedintiei am gasit textul Cuvintarii: „Domnilor ministri, Dragi organizatori, Stimati invitati, Doamnelor si domnilor, Pentru inceput, doresc sa-i felicit pe organizatorii acestui eveniment – Biroul pentru Romania al Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Initiativa unui dialog asupra politicilor de sanatate si mediu, care aduce la un loc experti din tara si din strainatate, reprezentanti ai autoritatilor publice cu atributii in mai multe domenii, este mai mult decit binevenita. Cred ca pentru publicul larg, dar nu numai, ar trebui sa raspundem la mai multe intrebari legate de acest eveniment. De ce abordam acest subiect – politici de sanatate si de mediu, de ce acum si de ce aici, in acest cadru? In primul rind, daca vrem o populatie cu o mai buna stare de sanatate, daca vrem mai multa siguranta in materie de sanatate publica si daca vrem o societate prospera, raspunsul este unul singur: sanatatea in toate politicile. Acest lucru presupune o abordare integrata si interdisciplinara, care nu mai priveste doar sanatatea individului si a populatiei, ci si pe cea a ecosistemului. Sanatatea individului nu poate fi separata astazi de sanatatea mediului. Exemplele recente sunt sugestive. De la infectiile cu virusul Zika pina la bolile provocate de alimente necontrolate, ne confruntam cu tot mai multe amenintari la adresa sanatatii publice. De ce acum? Pentru ca, sub presiunea a numerosi factori care afecteaza sanatatea oamenilor si mediului, nu mai este timp de pierdut. Cred ca este momentul sa actionam acum, printr-o asemenea abordare integrata, pentru a anticipa provocarile viitorului, inclusiv cele legate de evolutia demografica. In fine, ma bucur ca acest dialog are loc la Palatul Cotroceni. Ca Presedinte, am asumat preventia, educatia pentru sanatate si principiul sanatatii in toate politicile ca directii principale in viziunea mea. Cred ca ne leaga asadar o abordare comuna si dorinta de a gasi solutii integrate. Cu cit mai mult aducem in atentia oamenilor aceasta abordare si vorbim despre ea cu determinare si curaj, cu atit avem mai multe sanse ca ea sa devina realitate si sa lasam generatiilor urmatoare mai multe raspunsuri si nu mai multe probleme de rezolvat. Va multumesc si va doresc succes!”

Cititi si va cruciti! Se intreaba retoric Klaus Iohannis: „De ce abordam acest subiect – politici de sanatate si de mediu, de ce acum si de ce aici, in acest cadru”. Te-ai astepta sa raspunda: Pentru ca Sistemul nostru de Sanatate e in pragul Colapsului! Ce-si raspunde Klaus Iohannis? „De ce acum? Pentru ca, sub presiunea a numerosi factori care afecteaza sanatatea oamenilor si mediului, nu mai este timp de pierdut”. Nu mai este timp de pierdut. Daca nu mai e timp de pierdut, inseamna ca trebuie sa actionam acum pentru a concretiza masuri de extrema urgenta, pentru ca lucrurile sa nu se inrautateasca si mai tare in Sanatate. Inseamna asta si pentru Klaus Iohannis? Fireste ca nu: „Cred ca este momentul sa actionam acum, printr-o asemenea abordare integrata, pentru a anticipa provocarile viitorului, inclusiv cele legate de evolutia demografica.” Abia dupa lectura acestui discurs am inteles de ce-i spun lui Klaus Iohannis, Domnul Invatator cei din Piata Amzei. Pentru ca Klaus Iohannis ne tine lectii de cultura generala ca unor elevi. Eu insa, judecind dupa felul in care a reactionat la Criza din Sanatate, as fi propus celor din Piata Amzei o alta zicere: Domnul Invatator Plutitor, Klaus Iohannis! Plutitor si fericit ca un fluture!”

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img