vineri, 29 martie, 2024

Ionuț Dumitru: Inflația ar putea sări semnificativ de 3% în primul trimestru al anului viitor

Distribuie:

Publicat:

Inflația ar putea sări semnificativ de 3% în primul trimestru al anului viitor, plasând România în fruntea clasamentului din Europa, a declarat marți Ionuț Dumitru, economist șef al Raiffeisen Bank, la o conferință de specialitate.

“Ca o materializare a unor presiuni din partea excesului de cerere, inflația a început să crească. După o perioadă destul de lungă în care inflația a stat în zona negativă din cauza reducerilor de TVA — dar atenție, dacă excludem impactul reducerilor de TVA inflația nu a fost niciodată negativă în România — în perioada următoare estimările arată că inflația va crește și probabil chiar în primul trimestru al anului viitor inflația va sări semnificativ de 3%, fapt care, probabil, va poziția România în fruntea clasamentului din Europa. Este inevitabil când ai creșteri de consum atât de rapide să nu apară presiuni inflaționiste. Ele nu au apărut până acum, pentru că au fost reducerile de TVA și am avut inflația, mai degrabă deflația importată din Europa pe canalul importurilor”, a spus Ionuț Dumitru, la conferința “Reforma iminentă a UE: România și ‘nucleul dur’. Adecvare, politici, măsuri necesare”.

Acesta a făcut referire la execuția bugetară și a subliniat faptul că investițiile sunt la un nivel scăzut.

“Execuția bugetară nu este deloc mulțumitoare. Când ai plin boom economic și ai scăderi de încasări de TVA, scăderi de încasări de impozit pe profit sau de accize cred că ar trebui să ne preocupe lucrul acesta. Ați văzut că la rectificare se închide bugetul și probabil că va rămâne sub 3%, cu reduceri majore de investiții, 10 miliarde de lei reduceri la investiții și cu venituri excepționale din dividende plătite de companiile de stat. Nu poți să cârpești bugetul sau nu poți să faci bugetul în felul acesta, doar forțând companiile de stat să-ți plătească dividende. La anul de unde mai luăm acele dividende? Sumele sunt foarte mari și nu poți să te bazezi să finanțezi cheltuieli permanente, de natura salariilor și a pensiilor, din resurse temporare, prin definiție”, a afirmat Ionuț Dumitru.

Acesta a precizat că România înregistrează o creștere economică de peste 5%, dar aceasta este bazată pe consum. Potrivit lui Dumitru, creșterea economică potențială este în jur de 3%, neexistând o accelerare a creșterii potențiale care să susțină pe termen mediu o creștere economică de peste 5%, mai ales în condițiile în care nu există aport la capital.

De asemenea, Ionuț Dumitru a apreciat că în sectorul pensiilor inegalitățile sunt foarte mari, respectiv între pensiile speciale și cele normale, și că indicatorul Gini este mult mai mare decât media europeană.

Coeficientul lui Gini (Gini coefficient, cunoscut și ca Gini index ori Gini ratio) este o măsură a dispersiei statistice folosită pentru a reprezenta distribuția veniturilor populației unei națiuni, dar mai ales pentru a reprezenta disproporția în distribuirea veniturilor sau averilor, fiind un indice al inegalității. Definit prin raportul de valoare între 0 și 1 și reprezentat ca procentaj, cu atât mai scăzut este coeficientul, cu cât deosebirile în distribuire sunt mai mici. Mondial, valorile Gini se întind între 0,232 (23,2%) în Suedia și 0,707 (70,7%) în Namibia.

sursa: AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img