vineri, 26 aprilie, 2024

IPJ VASLUI: ACTIUNE PENTRU REDUCEREA NUMARULUI ACCIDENTELOR IN CARE SUNT IMPLICATI PIETONI

Distribuie:

Publicat:

In timpul unei actiuni defasurate miercuri, pe raza judetului Vaslui, politistii rutieri au identificat 163 de persoane care, in calitatea de pietoni, nu au respectat normele rutiere privind circulatia pe drumurile publice.

    Politistii Inspectoratului de Politie Judetean Vaslui au desfasurat miercuri, 15 noiembrie, o actiune pentru prevenirea accidentelor de circulatie in care sunt implicati pietonii.

Astfel, politistii au identificat in trafic atat conducatori de autovehicule care nu respecta normele rutiere privind acordarea prioritatii de trecere pietonilor angajati in traversarea regulamentara a drumului public prin locurile special amenajate si semnalizate, cat si pietoni care s-au angajat in traversare strazii prin loc nepermis.

In urma actiunii, 163 de persoane care, in calitate de pietoni, s-au angajat in traversarea strazii prin loc nepermis, au fost sanctionate de politisti. 62 de sanctiuni contraventionale au fost aplicate pentru traversarea neregulamentara, 12 pentru deplasarea neregulamentara pe partea carosabila, iar restul pentru alte abateri.

Recomandari ale Politiei Romane pentru pietoni:

– sa se angajeze in traversarea drumului public numai prin locurile special amenajate (pe trecerea pentru pietoni) si la culoarea verde a semaforului electric, acolo unde exista.
– sa se asigure permanent, chiar si atunci cand se afla pe trecerea pentru pietoni, ca traversarea se poate face in conditii de siguranta (vehiculele sunt oprite inaintea marcajului pietonal, in special cand drumul are mai multe benzi de circulatie pe sens).

– sa nu traverseze niciodata in fuga pe marcajul pietonal, indiferent de urgenta existenta la un moment dat.

– sa nu se deplaseze pe partea carosabila, iar acolo unde nu exista trotuar sau acostament (preponderent in mediul rural), sa se deplaseze pe partea stanga a drumului, cat mai aproape de marginea acestuia.

– pe vreme rea sau intuneric, sa poarte haine de culori deschise si/sau elemente reflectorizante, pentru a fi vizibili.

– sa nu traverseze prin fata sau prin spatele mijloacelor de transport in comun, atunci cand acestea sunt oprite in statie.

– copii nu trebuie lasati sa traverseze singuri – ei sunt imprevizibili si nu pot aprecia corect distantele si vitezele. Nu uitati! – copiii imita comportamentul rutier al adultilor.

Pentru conducatorii de vehicule, le recomandam sa reduca viteza de deplasare si sa circule cu atentie sporita:

– la apropierea de trecerea pentru pietoni, astfel incat sa poata opri si acorda prioritate.

– in zona institutiilor de invatamant, obiectivelor social-culturale sau economice, unde observa un flux mare de pietoni, in special copii.

– la apropierea de statiile mijloacelor de transport in comun, in special cele care nu sunt prevazute cu alveole sau refugii pietonale, unde unii pietoni se pot angaja in traversare prin fata mijlocului de transport.

– la apropierea de unul sau mai multi pietoni care se deplaseaza pe partea carosabila, indiferent de sensul de mers.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img