joi, 28 martie, 2024

IPJ VASLUI: Conducatori auto cercetati penal

Distribuie:

Publicat:

Politistii rutieri au identificat ieri doi barbati care, in calitate de conducatori auto, au incalcat normele privind circulatia pe drumurile publice, prevazute de lege . Pentru abaterile savarsite, sunt cercetati penal.

– La data de 26.02.2017, politisti din cadrul Biroului Rutier Husi si Serviciului Teritorial al Politiei de Frontiera Husi, aflandu-se in exercitarea atributiunilor de serviciu pe D.E. 581, in localitatea Rasesti, au oprit pentru control un moped. Acesta era condus din directia Husi catre Vama Albita de catre C. Fanel, de 34 de ani, din comuna Drinceni. Cu ocazia verificarilor efectuate, politistii au stabilit urmatoarele:

Barbatul nu poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule, iar mopedul nu este inregistrat sau inmatriculat. Mai mult, in urma testarii alcoolscopice a barbatului a rezultat valoarea de 1,07mg/l alcool pur in aerul expirat.

C. Fanel a fost condus la o unitate spitaliceasca, pentru a i se preleva mostre biologice, in vederea stabilirii alcoolemiei. Este cercetat penal de catre politisti, sub aspectul savarsirii infractiunilor de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana care nu poseda permis de conducere (se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani), conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange (se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani sau cu amenda) si punerea in circulatie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neinmatriculat sau neinregistrat, potrivit legii (se pedepseste cu inchisoare de la unu la 3 ani sau cu amenda).

– In aceeasi seara, politisti din cadrul Biroului Rutier Barlad, in timp ce supravegheau traficul rutier pe strada Republicii din localitate, au observat un autovehicul al carui conducator nu a semnalizat efectuarea manevrei de viraj. Politistii au efectuat semnal regulamentar de oprire si au identificat conducatorul auto in persoana lui P. Costel, in varsta de 39 de ani, din Judetul Galati. Intrucat barbatul emana halena alcoolica, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultand valoarea  de 0,95 mg/l alcool pur in aerul expirat, motiv pentru care politistii l-au condus la spital, pentru recoltarea mostrelor biologice necesare stabilirii alcoolemiei.

Conducatorul auto a refuzat recoltarea acestora, motiv pentru care politistii au intocmit dosar penal, sub aspectul savarsirii infractiunii prevazute si pedepsite de articolul 337 din Codul Penal. 

Reamintim cadrul legal:
   Refuzul ori sustragerea conducatorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere de a se supune prelevarii de mostre biologice necesare in vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezentei unor substante psihoactive se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img