vineri, 19 aprilie, 2024

IPJ VASLUI:IN SPRIJINUL COMUNITATII

Distribuie:

Publicat:

Inspectoratul de Politie al Judetului Vaslui are calitatea de partener intr-un proiect, desfasurat pe o perioada de doi ani, pe raza judetelor Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui.

Asociatia Salvati Copiii Iasi, in parteneriat cu Inspectoratul de Politie al Judetului Vaslui si Inspectoratul de Politie al Judetului Iasi a lansat ieri proiectul “Servicii sociale inovative pentru comunitatile rurale izolate din Regiunea Nord-Est”.    Proiectul isi propune sa contribuie la reducerea gradului de vulnerabilitate a copiilor si a familiilor acestora din 10 comunitati rurale izolate, situate pe raza judetelor Vaslui si Iasi. La aceasta activitate, din partea Inspectoratul de Politie al Judetului Vaslui au participat domnul comisar sef Carp Mihai – seful inspectoratului si domnul comisar sef Macovei Ioan din cadrul Compartimentului de Analiza si Prevenire a Criminalitatii.

Necesitatea demararii acestei actiuni reiese si dintr-un studiu care arata ca in anul 2011, aproximativ 40% din populatia Romaniei era expusa riscului de saracie (in multe situatii cauza principala in comiterea faptelor penale) sau excluziune sociala. Acest procent are o valoare semnificativ mai mare decat media europeana (de aproximativ 24%). Discrepantele inter-regionale la nivelul tarii noastre sunt semnificative, Regiunea Nord Est fiind aproape de doua ori mai saraca decat Regiunea Bucuresti-Ilfov.

Sunt numeroase localitati din mediul rural in care nu exista nicio gradinita si copiii trebuie sa parcurga distante lungi pentru a ajunge la cea mai apropiata unitate de acest gen. Pentru multe familii, lipsa mijloacelor de transport, precum si infrastructura defectuoasa, fac imposibila inscrierea copiilor la gradinita.

Prin acest proiect se urmareste extinderea serviciilor de prevenire si reducere a abandonului scolar, oferite de Asociatia Salvati Copiii prin  modelul Scoala Mobila.

De asemenea, se are in vedere dezvoltarea unor servicii sociale pilot, specifice zonelor rurale izolate, prin infiintarea a 5 unitati de educatie timpurie, de tip Gradinta de Acasa, precum si a unei Clinici Mobile de Interventie Sociala, prin care vor fi oferite servicii sociale de baza. Partenerii din cadrul proiectului isi propun realizarea unui amplu studiu-diagnostic privind nevoile de servicii sociale si de securitate comunitara in comunitatile rurale din judetele Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui.

Proiectul “Servicii sociale inovative pentru comunitatile rurale izolate din Regiunea Nord-Est” se desfasoara in perioada 01.04.2014- 31.03.2016 si are ca  beneficiari directi aproximativ 500 de copii, 80 de parinti, precum si 300 de familii din cele 10 comunitati rurale izolate din judetele Vaslui si Iasi.

Valoarea totala a proiectului este de 260.910,00 euro, din care 234.819,00 euro reprezinta finantare nerambursabila si 26.091,00 euro reprezinta contributia proprie a partenerilor implicati in proiect.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img