marți, 16 aprilie, 2024

ISU Vaslui:Modificari legislative in domeniul situatiilor de urgenta

Distribuie:

Publicat:

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Podul Inalt” al judetului Vaslui va informeaza ca, in Monitorul Oficial al Romaniei — Partea I — nr. 481 din 1 iulie 2015, a fost publicata Legea nr. 170 din 29 iunie 2015  privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 89/ 2014 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul managementului situatiilor de urgenta si al apararii impotriva incendiilor.

         Prezenta lege creste exigentele pe linia apararii impotriva incendiilor si in special pe linia avizarii-autorizarii categoriilor de constructii care se incadreaza in prevederile H.G.R. 1739/2006, modificata cu H.G.R. 19/2014, prin marirea considerabila a cuantumului amenzilor cu sume ce pot ajunge pana la 100.000 lei.

        Un element de noutate al acestui act normativ este introducerea raspunderii penale pentru situatia in care este continuata activitatea, dupa dispunerea de catre organele de control a functionarii constructiilor –  „continuarea activitatii, dupa ce s-a dispus de catre organele de control oprirea functionarii ori utilizarii constructiilor sau amenajarilor, constituie infractiunea de exercitare fara drept a unei profesii sau  activitati si se pedepseste potrivit art. 348 din Codul penal”.
    Modificarile vizeaza in mod special majorarea cuantumurilor tuturor amenzilor prevazute in Legea 307 /2006, astfel:

1. constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 20.000 lei la 50.000 lei:

     – inceperea lucrarilor de executie la constructii si amenajari noi, de modificare a celor existente si/ sau schimbarea destinatiei acestora, fara obtinerea avizului de securitate la incendiu;

     – punerea in functiune a constructiilor si amenajarilor noi ori a celor existente la care s-au executat lucrari de modificare si/ sau s-a schimbat destinatia acestora, fara obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu;

    – nerespectarea cerintelor care au stat la baza emiterii avizului sau autorizatiei de securitate la incendiu ce impun pierderea valabilitatii acestora;

      – nerespectarea de catre serviciile de urgenta private, constituite ca societati  comerciale a criteriilor de performanta care au stat la baza emiterii avizelor de infiintare si pentru sectorul de competenta;
     – functionarea serviciilor de urgenta private dupa anularea avizului de infiintare si/ sau avizului pentru sectorul de competenta.

2. constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la  30.000 lei la 100.000 lei si oprirea functionarii ori utilizarii constructiilor sau amenajarilor, ca sanctiune contraventionala complementara, pentru incalcarea grava a cerintei de securitate la incendiu in ceea ce priveste periclitarea vietii ocupantilor si fortelor de interventie, neasigurarea stabilitatii elementelor portante, respectiv a limitarii propagarii focului si fumului in interiorul edificiului si la vecinatati, potrivit criteriilor stabilite prin hotarare a Guvernului.

        Toate modificarile si completarile aduse Legii nr. 307/ 2006 privind apararea impotriva incendiilor consideram ca sunt de un real interes pentru conducatorii autoritatilor administratiei publice locale, institutiilor si operatorilor economici.

       In vederea aplicarii legalitatii in domeniul apararii impotriva incendiilor, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Podul Inalt”al judetului Vaslui recomanda tuturor detinatorilor de obiective ce se supun procesului de avizare/ autorizare din punct de vedere al securitatii la incendiu si protectie civila, luarea masurilor necesare pentru conformare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img