vineri, 29 martie, 2024

Italia anunta inceperea negocierilor cu Franta pentru a prelua ‘Gioconda’

Distribuie:

Publicat:

Vicepremierul italian Matteo Salvini a glumit miercuri în legătură cu celebrul tablou Gioconda (Mona Lisa) al pictorului Leonardo da Vinci anunţând, cu un ton plin de umor, că discută cu Franţa pentru ca Italia să "preia" faimoasa pictură expusă la Muzeul Luvru, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

"Anunţ că suntem pe cale să lucrăm cu ambasadorul francez pentru a prelua Mona Lisa", a declarat Salvini, în cadrul unei conferinţe de presă cu privire la evenimentele organizate pentru marcarea a 500 de ani de la moartea lui Leonardo da Vinci ( 1452-1519).

"Aşa va fi mai comod pentru toţi cei care vor să o vadă îndeaproape. Lăsând gluma la o parte, desigur, nu avem nevoie de alte crize internaţionale", a declarat omul forte al guvernului italian, care deţine şi funcţia de ministru de interne.

Pentru a-i aduce un omagiu lui Leonard da Vinci, Matteo Salvini intenţionează să meargă înainte de 2 mai – data aniversară a morţii geniului florentin – pentru a admira pictura Cina cea de Taină, care se află în biserica Santa Maria delle Grazie, la Milano.

"În ceea ce priveşte Gioconda, atât timp cât ea rămâne la Paris, îmi va lua puţin mai mult", a spus el.

Italia şi Franţa traversează de mai multe luni o perioadă de turbulenţe politice şi diplomatice pe diverse teme, precum proiectul legăturii feroviare între Lyon şi Torino, găzduirea migranţilor, dar şi schimbul de opere de artă pentru marcarea anului Da Vinci.

Franţa şi-a rechemat ambasadorul din Italia la începutul lunii februarie, după o serie de declaraţii considerate "scandaloase" de oficialii italieni.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img