joi, 18 aprilie, 2024

Iti verifici des telefonul? Iata ce efect are asta asupra starii fizice si psihice

Distribuie:

Publicat:

Cercetatorii inca incearca sa inteleaga care sunt efectele negative pe care le au smartphone-urile, prezente in permanenta in mainile noastre. Studiile de pana acum sugereaza ca folosirea pe termen lung a acestor device-uri ne afecteaza atat postura cat si starea de spirit.

Problema consta in faptul ca de obicei ne aplecam atunci cand ne verificam telefonul, asta daca nu cumva obisnuiesti sa tii telefonul la nivelul ochilor. Mai exact, asta inseamna ca punem asupra gatului o presiune in plus, estimata la aproximativ 20 kg.

Astfel, cercetatorii au aratat ca postura pe care o adoptam in momentul in care ne verificam telefonul seamana cu acea adoptata de persoanele care sufera de depresie. Acestia atrag atentia ca devine din ce in ce mai dificil de distins intre o persoana care isi verifica contul de Facebook pe telefon si una depresiva ce-si priveste picioarele.

Un articol publicat recent in New York Times sustine ca postura corpului poate cauza stari emotionale negative, sau le poate reflecta. Un studiu publicat anul acesta in Health Psychology a aratat ca persoanele care au fost fortate sa stea aplecate sau cocosate, au resimtit un efect negativ asupra dispozitiei si respectului de sine.

Un alt studiu publicat in Clinical Psychology and Psychoterapy a aratat o postura aplecata a corpului poate duce la pierderi de memorie, in timp ce o pozitie corecta ne ajuta sa retinem mai usor si mai eficient informatii. Un motiv in plus sa incercam sa mentinem o postura corecta!

Mai mult, un test rapid realizat de cunoscutul psiholog social Amy Cuddy si un coleg de-al sau de la Universitatea Harvard au demonstrat ca persoanele care utilizeaza device-uri mici (si sunt nevoite sa stea aplecate) devin mai putin sigure pe sine. Toate acestea studii indica efecte negative al smartphone-urile asupra organismului, dar si a starii mentale.

“Ironic, desi multi dintre noi petrecem ore intregi in fata telefoanelor mobile pentru a ne mari productivitatea si eficienta, interactiunea cu aceste obiecte, chiar si pe durate scurte, ar putea avea de fapt efectul opus. Postura fizica o influenteaza pe cea psihica, si ar putea fi un element cheie pentru o dispozitie mai buna si pentru a creste increderea in sine.”, este de parere psihologul social Amy Cuddy.

Ea sugereaza evitarea aplecarii asupra ecranelor mici in orice moment in care putem evita asta si utilizarea unor ecrane mai mari pe cat posibil. De asemenea, este indicata practicarea cu regularitate a exercitiile fizice la nivelul gatului, spatelui si umerilor.

Care smartphone de top de pe piata face cel mai mult rau sanatatii tale

Cercetatorii inca analizeaza efectele pe care le au asupra noastra utilizarea telefoanele mobile pe termen lung. iPhone-ul a fost lansat abia in 2007, dar exista deja suficiente dovezi ca aceste cutiute magice pot prezinta si riscuri asupra sanatatii noastre, pe langa nenumaratele beneficii.

sursa: csid

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img