vineri, 29 martie, 2024

Jale in agricultura vasluiana. Lipsesc cu desavarsire banii de subventii

Distribuie:

Publicat:

Si asa batuti de soarta, cu o rata a somajului in continua crestere, cu tot mai putine locuri de munca si cu saracia cu care se confrunta zilnic, vasluienii sunt la pamant odata cu anuntarea codului rosu in agricultura. Se anunta un an greu pentru agricultorii vasluieni si asta pentru ca lipsesc banii de subventii, iar tot ce au sunt doar promisiuni nerespectate din partea autoritatilor Ministerului Agriculturii.  Desi conditiile meteorologice si hidrologice au fost excelente pentru un an cu o recolta bogata, fermierii nu au avut bani pentru lucrarile necesare. Mai precis, avansurile pentru subventiile agricole aferente anului 2015, s-au dat cu o intarziere foarte mare, in luna martie a anului curent, dar doar pe hartie.Asta pentru ca Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) nu a reusit finalizarea in timp util a controalelor in teren. Ulterior, cu toate asigurarile date, nu doar ca nu s-a finalizat plata subventiilor din domeniul vegetal, dar procesul aproape ca nu a inceput. „In perioada 1 ianuarie – 22 iunie 2016, la nivelul Centrului Judetean APIA Vaslui, s-au desfasurat si activitati de primire cereri si autorizare la plata pentru alte scheme ce sunt desfasurate in cadrul Serviciului Masuri Specifice.

 In acest an, s-a reusit plata unui total de numai 788 de cereri, in proportie de 3 %, in valoare de 3.082.037 de lei, in cadrul schemelor finantate din bugetul national. Restul fermierilor inca asteapta”, au declarat oficialii APIA Vaslui. Tot ei spun : ” Campania, demarata la data de 1 martie, a fost prelungita de doua ori, pana la 31 mai, respectiv pana la 10 iunie, ca termen de depunere a cererilor de plata fara penalitati. Prelungirile s-au datorat faptului ca, in paralel cu primirea cererilor, lucratorii APIA erau angrenati si in actiunea de dare la plata a cererilor de subventie in sectorul vegetal depuse anul trecut. La nivelul Centrului Judetean Vaslui al APIA, pana la data de 10 iunie 2016, au fost depuse 22.421 de cereri, pentru o suprafata de 230.106,19 hectare, din care 15.947,63 ha de pasune. Comparativ, pana la data de 15 iunie 2015, fusesera depuse 21.873 cereri, pentru o suprafata de 218.536,38 ha, din care 12.033,87 ha de pasune. Fata de data de 10 iunie 2016, pana acum au mai fost primite (in perioada de penalizari) 293 de cereri, cu o suprafata de 8.674 de ha, ajungandu-se la un total de 22.714 cereri, cu o suprafata de 238.783 de ha, din care 17.060 ha de pasune.

 Activitatea de primire a cererilor unice de plata va continua pana la data de 5 iulie, cu o penalizare de 1% pentru fiecare zi de intarziere”. Ciudat este faptul ca autoritatile pe de o parte, anunta ca supermarket-urile vor fi obligate sa preia produse agricole de pe pietele locale in proportie de peste 50% din total, iar pe de alta parte, nu misca un deget ca sa le creeze conditii celor care au investit bani grei in ferme si acum risca sa le piarda.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img