miercuri, 27 martie, 2024

Jale in judetul Vaslui.Viitorul nu suna deloc bine

Distribuie:

Publicat:

Potrivit statisticilor la momentul de fata un vasluian din sapte are peste 65 de ani. Daca in urmatorii 15 ani nu se vor naste mai multi copii, vom ajunge ca din cinci cetateni, unul sa fie pensionar. Imbatranirea populatiei inseamna, din punct de vedere economic, mai multi pensionari sustinuti de mai putine persoane care lucreaza. Dar situatia se complica si mai tare pentru noi.

Vasluienii activi sunt tot mai tentati sa plece la lucru in strainatate, pentru salarii mai bune. Iar asta vine cu dezechilibre la sistemul de pensii, la sanatate si mai ales pe piata muncii. In 1990, un salariat sustinea 0,4 pensionari. Raportul s-a inversat incepand din 1998, iar acum avem un salariat la mai mult de un pensionar. Specialistii estimeaza ca acest dezechilibru se va accentua si mai tare in anii urmatori.

„Mai multi pensionari sustinuti de mai putini oameni activi care lucreaza si o parte din cei care lucreaza pleaca in strainatate. Este o pierdere mare pentru economie, toate taxele care au fost platite in trecut si din care ei au beneficiat nu mai sunt recuperate, apoi ei nu contribuie in perioada activa cu taxe la buget, nici contributii sociale, nici pentru pensie”, spun autoritatile.

Singura contributie majora este ca trimit bani in tara, pentru a-si intretine familiile. “Nu mai gasesti specialisti, ma refer la meserii de baza: electricieni, mecanici, sudori, unde ar trebui forta de munca reimprospatata. Daca nu ai tineri care sa introduca inovatie, ci numai o forta de munca de o anumita categorie de varsta care lucreaza asa cum a fost invatata de ani de zile, ai o problema cu inovarea, cu productivitatea muncii si cu modernitatea economiei nationale”, se arata intr-un raport al AJOFM.

 Potrivit statisticilor, cele mai mari probleme pentru sistemul de pensii vor fi in jurul anului 2035. Atunci se retrag din campul muncii „decreteii” – o generatie de aproape doua milioane de oameni nascuti dupa interzicerea intreruperilor de sarcina, in 1966. Scenariul este sumbru si pentru oamenii de afaceri. “Nu vom mai avea oameni care sa produca plus valoare, nu vom mai avea posibilitatea sa avem bani si o sa ne trezim intr-o Europa unde va fi o pensie medie de 1.200 de euro iar Romania nu va putea sa plateasca decat 300 de euro pe o pensie medie. si o sa zicem: „Ce facem?”. Nu poti sa faci nimic, nu poti sa-l impusti, ca omul a muncit 40 de ani si a platit la stat datoriile.

Pana atunci, Romania trebuie sa dezvolte sisteme private de pensii si sanatate suficient de puternice pentru a prelua o parte din povara din sectorul public, pentru a evita colapsul”, spun reprezentantii mediului de afaceri.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img