marți, 23 aprilie, 2024

JALNIC !Sapte lei pe zi pentru mancarea unui bolnav

Distribuie:

Publicat:

Spitalele ar putea primi mai multi bani pentru mancarea bolnavilor internati. Suma stabilita de lege nu a mai fost modificata de sapte ani, iar Ministerul Sanatatii vrea sa mai adauge trei lei. in momentul de fata, pacientii care nu sufera de boli grave primesc mancare in valoare de sapte lei pe zi.

Pe masura ce afectiunile sunt mai complicate, sunt alocati cativa lei in plus. In majoritatea spitalelor din judet, la micul dejun bolnavii au ceai, o felie de paine si o jumatate de lingura de gem. La pranz, in meniu apare uneori putina carne in ciorba. La felul doi, doar legume. „In meniul zilei de azi, pentru bolnavii internati am pregatit ciorba de pasare cu galuste de gris, ciorba de fasole, supa de zarzavat, supa de legume, pilaf de orez cu ciuperci”, declara o bucatareasa. La spitalele din judet pacientii nu au in fiecare zi carne in meniu. Cat despre fructe… foarte rar. Specialistii avertizeaza ca, pentru o recuperare mai rapida, pacientii au nevoie de cat mai multe proteine animale si de vitamine din fructe. Elena Preda, asistent dietetician, spune ca este necesar „150 de grame in cazul pulpelor, 100 de grame in cazul mezelurilor, 100 de grame in cazul carnii tocate”.

Norma de hrana a pacientilor este reglementata printr-o Hotarare de Guvern din 2008. „Alocatia de hrana a ramas tot sapte lei, pe cand pretul alimentelor a crescut, dar este mica alocatia, este loc de mai bine”, spun sefii spitalelor. In functie de afectiuni, Ministerul Sanatatii propune acum ca pentru adulti sumele sa fie majorate de la 7-13 lei pe zi, la 10-16 lei, iar pentru pacientii copii sunt prevazuti intre 3 si 17,5 lei, fata de 1,8 – 14,5 lei cat se primesc in prezent.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img