joi, 18 aprilie, 2024

Japonia face scut impotriva amenintarii nord-coreene. Decizia care il va infuria pe liderul Phenianului

Distribuie:

Publicat:

Japonia va desfasura marti un sistem suplimentar de aparare antiracheta in insula Hokkaido din nordul arhipelagului, a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al Ministerului Apararii nipon, la cateva zile dupa ce Coreea de Nord a lansat o racheta care a survolat aceasta regiune, scrie agerpres.ro. 

“Vom instala un sistem PAC-3 spre amiaza” la o baza a Fortelor de autoaparare terestre (numele armatei japoneze) la limita sudica a Hokkaido, a spus Kensaku Mizuseki. 

Potrivit autoritatilor locale, guvernul a implementat deja un sistem de aparare antiracheta Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) intr-o alta parte a Hokkaido. In pofida acestor detalii, Mizuseki a refuzat sa precizeze unde au fost amplasate alte sisteme PAC-3 in Japonia, din motive de confidentialitate.  Aceasta inmultire a mijloacelor de aparare intervine ca urmare a dublarii activitatii militare a Coreei de Nord. In mai putin de o luna, Phenianul a efectuat cel de-al saselea test nuclear si a lansat doua rachete deasupra teritoriului japonez. “Scopul final este sa stabilim un echilibru de forte cu Statele Unite si sa ne asiguram ca liderii americani nu mai indraznesc sa ia in considerare o optiune militara impotriva Republicii Populare Democrate Coreene” (RPDC /Coreea de Nord/), a declarat sambata liderul nord-coreean Kim Jong-Un, citat de agentia oficiala KCNA. 

Premierul nipon Shinzo Abe a declarat, la randul sau, ca tara sa “nu va tolera niciodata provocarile Coreei de Nord” si a indemnat comunitatea internationala sa exercite o presiune mai mare la adresa Phenianului.

Consiliul de Securitate a condamnat vineri tirul cu racheta “extrem de provocator” efectuat in aceeasi zi deasupra Japoniei de catre regimul nord-coreean ca raspuns la sanctiunile recente ale ONU. “Aceste actiuni reprezinta o amenintare pentru regiune, dar si pentru toate statele membre ale ONU”, a denuntat Consiliul.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img