vineri, 29 martie, 2024

Justin Trudeau susține că este ‘probabil’ ca oficiali canadieni și americani să aibă discuții informale despre NAFTA cu ocazia Adunării Generale ONU

Distribuie:

Publicat:

Justin Trudeau, premierul Canadei, a declarat că este "foarte probabil" ca oficiali canadieni și americani să aibă discuții informale pe tema renegocierii Acordului Nord-American de Comerț Liber (NAFTA) cu ocazia Adunării General a ONU, care are loc săptămâna aceasta la New York, scrie Mediafax.

Președintele SUA, Donald Trump, susţine că taxele vamale consistente impuse de Canada în domeniul lactatelor afectează fermierii americani, o categorie electorală importantă pentru Partidul Republican. Pe de altă parte, fermierii au o influenţă politică semnificativă şi în Canada, lucru de care liberalii lui Trudeau trebuie să ţină seama în contextul în care în 2019 urmează să aibă loc alegerile federale.

Trump a anunţat luna trecută că Statele Unite şi Mexicul au ajuns la o înţelegere privind revizuirea NAFTA și a amenințat că ar putea exclude Canada. De asemenea, liderul american a mai afirmat că ar putea impune taxe vamale suplimentare de 25% pentru importurile de vehicule din Canada.

Robert Lighthizer, reprezentantul SUA pentru Afaceri comerciale, și Chrystia Freeland, ministrului canadian de Externe, se vor afla luni și marți la New York, unde vor participa la Adunarea Generală a ONU.

"Cu siguranță, faptul că mulți dintre negociatorii noștri, multe dintre echipele noastre, vor fi în același timp în New York (înseamnă) este foarte probabil că discuțiile să continue într-un mod constructiv, dar mai puțin formal", a declarat Trudeau.

Liderul canadian a reiterat că nu va semna un acord NAFTA dezavantajos.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img