joi, 18 aprilie, 2024

Justitie vasluiana:Lui Fenechiu ii este aplicata o LEGE SUSPENDATA de guvern

Distribuie:

Publicat:

Relu Fenechiu, fostul ministru al Transporturilor, are de ispasit o pedeapsa de 5 ani de inschisoare pentru dosarul “Transformatorul”, insa magistratii Judecatoriei Vaslui l-ar putea scoate mai repede de acolo chiar si cu riscul de a aplica o lege .. SUSPENDATA

Judecatoria Vaslui a admis plangerea referitoare la munca intelectuala prestata in detentie de catre acesta si a obligat Penitenciarul Vaslui, locul unde Relu Fenechiu este inchis, sa ii analizeze lucrarea stiintifica neluata in calcul de catre comisia de eliberari conditionate a inchisorii.

Magistratii au admis plangerea lui fenechiu invocand un articol de lege (n.r art.96, alineat 1, litera F din Legea 254/2013) care din punct de vedere legal, pana la 1 septembrie, nu ar trebui sa produca efecte.

Dispozitiile Legii 254/2013 (privind executarea pedepselor), referitoare beneficiile acordate persoanelor condamnate care au elaborat lucrari stiintifice sau care au obtinut inventii si inovatii brevetate au fost suspendate prin ordonanta de urgenta pe 9 februarie 2016, pana la 1 septembrie 2016. Guvernul a emis ordonanta de urgenta “tinand seama de cresterea, fara precedent, in special pe parcursul anilor 2014 şi 2015, a numarului lucrarilor stiintifice elaborate si publicate de catre persoanele condamnate aflate in executarea unei pedepse privative de libertate i penitenciar, tinzand spre un fenomen de mare amploare care nu mai poate fi controlat.”

Relu Fenechiu a elaborat cinci lucrari stiintifice in perioada detentiei, doua dintre “capodopere” fiindu-i admise iar celelalte trei, respinse. Si cele doua opere ale fostului ministru aveau sa fie suspendate mai apoi, odata cu intrarea in vigoare a Ordonantei 2/2016.

Nemultumit, Relu Fenechiu a facut plangere impotriva judecatorului delegat la Penitenciarul Vaslui, care i-a respins cererile. Acesta a cerut judecatorilor sa sesizeze Curtea Constitutionaal, pe motiv ca este neconstitutionala ordonanta prin care s-a suspendat articolul 96, alineatul 1, litera F din Legea 254/2013.

Judecatoria Vaslui i-a dat raspuns favorabil lui Fenechiu, invocand un articol de lege care NU MAI ESTE VALABIL.

“Admite, in parte, contestatia formulata de petentul Fenechiu Relu, detinut in Penitenciarul Vaslui, impotriva incheierii nr.127 din 14.03.2016 a judecatorului de supraveghere a privarii de libertate de la Penitenciarul Vaslui. Desfiinteaza, in parte, incheierea nr.127 din 14.03.2016 a judecatorului de supraveghere a privarii de libertate de la Penitenciarul Vaslui. Desfiinteaza procesele verbale nr.7 din 15.02.2016 si nr. 14 din 22.02.2016, ale Comisiei pentru liberare conditionata din cadrul Penitenciarului Vaslui. Obliga Penitenciarul Vaslui sa analizeze cererea condamnatului Fenechiu Relu, cu nr. IV/2341/10.12.2015, prin care solicita acordarea drepturilor legale ca urmare a elaborarii lucrarii stiintifice intitulata “Cresterea eficientei motorului prin reducerea energiei pierdute”, publicata in Buletinul Institutului Politehnic din Iasi – Editura Politehnium 2015, potrivit dispozitiilor art. 96 alin. 1 litera f din legea 254/2013″,dupa cum se arata in hotararea Judecatoriei Vaslui.

Relu Fenechiu a fost condamnat definitiv la 5 ani de inchisoare in ianuarie 2014, dupa ce a fost trimis in judecata de procurorii DNA in dosarul “Transformatorul”, fiind acuzat căa prin firmele sale a vandut transformatoare si intrerupatoare uzate si vechi la preturi de produse noi catre Sucursala de Intretinere si Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a institutiei.

Relu Fenechiu a fost timp de 18 ani membru al PNL iarla momentul condamnarii se afla la al treilea mandat de deputat, dar si ministru al Transporturilor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img