joi, 28 martie, 2024

Kelemen Hunor se impotriveste premierului Mihai Tudose: “Nu cred ca poate sa ramana in functie pe termen lung”

Distribuie:

Publicat:

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, ca premierul Mihai Tudose trebuie sa-si retraga declaratia privind autonomia Tinutului Secuiesc si sa isi ceara scuze, adaugand ca aceasta l-a socat si ca este inacceptabila.

„Absolut inacceptabile. Nu ma asteptam de la Mihai Tudose, pentru ca nu are antecedente, el nu avea declaratii de acest tip niciodata de cand eu il cunosc, de aceea m-a socat aceasta declaratie. In UE nu poti sa propui fara consecinte politice reintroducerea pedepsei capitale si dupa aceea sa spui pentru o comunitate mai mica sau mai mare ca nu esti de acord cu ideile comunitatii respective si se vor flutura, ca vor fi spanzurati, ca vor fi omorati. Deci din acest punct de vedere, eu cred ca nici aceasta declaratie nu poate sa ramana fara consecinte. In primul rand, eu astept scuze de la premierul Tudose si retragerea acestor cuvinte (…). In UE nu cred ca poate sa ramana in functie pe termen lung, poate sa fie credibil un om politic care face astfel de afirmatii si care spune ca se vor flutura langa steag unii sau altii”, a declarat Hunor la RFI.

Reactia vine dupa ce premierul Mihai Tudose a scris, joi, pe Facebook,ca refuza orice dialog legat de autonomia unei parti a tarii, considerand ca discutiile pe aceasta tema sunt in afara legii.

"In calitate de roman si de prim-ministru, refuz orice dialog legat de autonomia unei parti a Romaniei. Este o incalcare a Constitutiei acestei tari, care garanteaza, inca de la primul alineat, unitatea si indivizibilitatea statului roman. Discutiile despre autonomia tinutului Secuiesc sunt in afara legii si nu merita luate in seama, reprezentand doar o incercare de destabilizare a unitatii Romaniei in anul Centenarului", se arata in postarea premierului Mihai Tudose.

Anterior, Mihai Tudose declarase, referitor la declaratia comuna privind autonomia regionala sau teritoriala, autonomia locala si cea culturala, semnata de liderii UDMR, PPMT SI PCM, ca nu se pune problema unei astfel de autonomii si toti cei care vor flutura steagul secuiesc, vor flutura alaturi de steag.

„Fara a minimaliza sau ignora subiectul, parerea mea este ca anul acesta va fi unul al incercarilor de a baga batul prin gard, noi sa sarim la ei, ei la noi, si anul asta sa devina unul al certurilor, in loc sa fie al unirii. Nu sunt trei mari partide, e drept ca nu trebuie ignorati, dar eu va spun foarte simplu: am transmis ca daca steagul secuiesc va flutura pe institutiile de acolo, toti vor flutura langa steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui. Cat timp canta ei acolo, la ei in curte, e una, dar din punct de vedere legal lucrurile sunt foarte clare”, a declarat Mihai Tudose, intr-o interventie telefonica la Realitatea TV.

Declaratiile premierului Tudose au starnit si reactia partidelor din Ungaria. Partidul de guvernamant din Ungaria, Fidesz, si partidul de opozitie LMP au criticat, vineri, declaratiile premierului roman Mihai Tudose cu privire la refuzul dialogului despre autonomia unor parti din Romania, catalogand aceste afirmatii drept ”inadmisibile”, relateaza agentia MTI

”Mihai Tudose ii ameninta cu spanzuratoarea pe acei maghiari din Transilvania, care arboreaza in patria lor steagul secuiesc si isi apara identitatea maghiara. Aceasta declaratie duce cu gandul la cele mai intunecate si barbare perioade ale secolului XX si denota o agresivitate de nepermis pentru un sef de guvern al unui stat care se considera european”, a declarat Balázs Hidvéghi, directorul de comunicare al prim-ministrului din Ungaria, adaugand ca declaratiile lui Mihai Tudose “intrec orice masura, sunt nemaiintalnite in politica europeana si au fost intiparite definitiv in mintea si sufletul fiecarui maghiar”.

Si Péter Ungár, liderul partidului de opozitie LMP, a afirmat ca in 2018 o asemenea afirmatie este de nepermis. Tototdata, acesta l-a somat pe ministrul ungar de Externe sa transmita, de urgenta, o nota verbala ambasadei Romaniei de la Budapesta si sa se foloseasca de toate caile diplomatice pentru ca premierul roman sa prezinte, de indata, scuze.

Kelemen Hunor neaga implicarea premierului ungar Viktor Orban in discutiile dintre UDMR, PPMT si PCM.

„Eu cu teoriile conspirative n-am ce face (…). Nu trebuie sa medieze nimeni nimic, noi suntem colegi in Parlament cu PCM-ul, au intrat pe lista noastra si cu Zsolt Szilagyi, cu presedintele partidului mai mic, al lui Tokes, ne intalnim foarte frecvent la diferite evenimente, deci nu e nevoie de asa ceva”, a sustinut presedintele UDMR.

Liderii celor 3 formatiuni politice maghiare din Romania – UDMR, PPMT si PCM – au semnat, luni, o declaratie comuna privind autonomia regionala sau teritoriala, autonomia locala si cea culturala, care ar trebui discutate in 2018 si ”codificate” din punct de vedere legislativ, prin amendarea Constitutiei.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca autonomia este cheia rezolvarii problemei pastrarii identitatii etnice, a culturii si limbii maghiare pe pamantul natal.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img