vineri, 29 martie, 2024

Kilogramele in plus pot afecta memoria

Distribuie:

Publicat:

Un nou studiu britanic indica faptul ca, pe termen lung, persoanele supraponderale au o memorie mai slaba decat cele cu greutate normala. Cercetarea, publicata in revista stiintifica The Quarterly Journal of Experimental Psychology, avertizeaza persoanele supraponderale in privinta unor tulburari cognitive. Astfel, la necazurile provocate de kilogramele in plus – diabet, hipertensiune arteriala, boli cardiace – se adauga si efectele asupra memoriei episodice, relateaza Agerpres.

Oamenii de stiinta au recrutat 50 de voluntari cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani, cu un indice de masa corporala (IMC) intre 18 si 51. Dintre participanti, 26 aveau o greutate normala (IMC sub 25), ceilalti 24 fiind supraponderali si chiar obezi (IMC peste 25).

Cercetatorii au testat memoria participantilor prin intermediul unui joc de cautare de comori pe calculator. Fiecare trebuia sa ascunda obiecte, pe care sa le gaseasca dupa cateva zile. Rezultatul a fost ca persoanelor cu un IMC mai ridicat le-a fost mai greu sa le descopere, relateaza site-ul metronews.fr, citat de Agerpres.

Cand IMC-ul este sub 18, persoana este considerata slaba, daca este cuprins intre 18,5 si 24,9, greutatea este apreciata ca normala, iar intre 25 si 29,9 este vorba de persoane supraponderale. Dincolo de 30 intervine obezitatea.

Cercetari anterioare sugerasera deja o legatura intre kilogramele in plus si dificultatile de invatare. Rezultatele noului studiu confirma faptul ca greutatea excesiva are efect asupra hipocampului, regiunea cervicala stimulata in efortul de memorare. “Aceasta probabilitate este deosebit de ingrijoratoare deoarece se stie ca memoria episodica influenteaza comportamentul alimentar si reglarea poftei de mancare”, arata dr Lucy Cheke, coautoare a studiului. Prin urmare, memoria ar putea intretine obezitatea si comportamentele alimentare asociate acesteia.

O memorie episodica cu deficiente impinge persoanele supraponderale sau obeze intr-un cerc vicios, facandu-le sa manance mai mult. “Daca au probleme in a-si aminti ultima masa, aceste persoane isi vor regla mai greu aportul alimentar la mesele urmatoare”, a declarat dr Lucy Cheke pentru BBC.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img