joi, 28 martie, 2024

Kovesi: DNA a gestionat peste 10.200 de dosare penale, in 2015

Distribuie:

Publicat:

Directia Nationala Aanticoruptie a gestionat in anul 2015 peste 10.200 de dosare penale, cu un numar de numai 90 de procurori, a declarat joi procurorul-sef Laura Codruta Kovesi.

In cadrul unui interviu acordat TVR, Kovesi a fost intrebata de ce in anumite dosare exista intarzieri in desfasurarea anchetelor, iar unii politicieni reclama ca sunt anchetati acum pentru fapte mai vechi.

“Intr-adevar, sunt situatii in care, in anul 2015, investigam fapte din anul 2010 sau 2011 si aici sunt doua situatii diferite. O data, avem situatia in care au fost deschise aceste dosare in urma cu cativa ani in cadrul DNA si la vremea respectiva ele nu au fost finalizate, unele din lipsa de probe, altele datorita faptului ca procurorii au avut foarte multe dosare in lucru si, ca o mica paranteza, va spun ca, in acest an, DNA a trebuit sa gestioneze peste 10.200 de dosare penale cu un numar de numai 90 de procurori.

Imaginati-va ce inseamna acest volum mare de dosare. In al doilea rand, sunt foarte multe situatii in care noi primim sesizari de la cetateni sau primim informatii din mass-media, de la firme, de la diverse persoane care ne scriu despre fapte care au fost comise cu cativa ani in urma si pe care noi suntem obligati sa le investigam”, a explicat Kovesi.

Ea a subliniat ca in unele dosare investigatiile pot dura mai mult, deoarece este nevoie de verificari complexe.

“In foarte multe dintre cazurile in care au fost implicate persoane cu functii importante si care ne-au acuzat ca facem abia acum anchete, se vede din simplul fapt ca urmarim numarul de dosar ca aceste anchete au fost deschise in urma cu doi ani, cu trei ani, cand unii dintre ei inca mai ocupau aceste pozitii, dar, datorita modului in care se administreaza probele, datorita faptului ca uneori avem nevoie de expertize, avem nevoie de anumite verificari complexe, de verificarea unor conturi bancare aflate in strainatate, sigur, investigatia poate sa dureze mai mult de un an”, a spus Kovesi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img