vineri, 29 martie, 2024

La ce sa fie atenti parintii cand copiii se joaca in zapada

Distribuie:

Publicat:

Iarna este in general o bucurie pentru copii, care asalteza derdelusul, partia de schi sau gheata pentru patinaj. Din pacate, unele pericole, neglijate sau minimalizate, in locurile de joaca, pot aduce necazuri sau chiar tragedii in unele familii. Din capul locului trebuie precizat faptul ca parintii poarta toata grija si raspunderea in a indruma copiii unde sa se joace si cat de sigure sunt sania, schiurile sau patinele, pentru a evita riscul accidentelor mai mici sau mai mari. La sanius, in prima zi sau macar o data, la inceput de sezon, parintii trebuie sa vada daca derdelusul unde se joaca copiii lor nu intersecteaza un drum cu vehicule, daca nu sunt in zona resturi de tarusi, sarme, cioburi de sticla acoperite de zapada sau vreo apa inghetata, care i-ar ademeni sa se traga pe luciul ei. De asemenea, sania pe care o foloseste copilul trebuie sa fie usoara, din plastic, lemn sau aluminiu, pentru a fi comod de manevrat si, mai ales, de oprit la timp in fata unui obstacol.

Trasul pe burta cu saniile este foarte riscant, deoarece capul sau coloana vertebrala nu amortizeaza in nici un mod socurile, din aceasta pozitie. Schiatul la incepatori, ca si la avansati, trebuie facut cu toata grija de a controla viteza si posibilitatea de oprire normala. Agatarea si oprirea brusca a schiurilor poate duce la ruperea ambelor oase ale gambei, deasupra ghetei, lasand o invaliditatea grava, pentru toata viata. Patinajul, ca si trasul cu sania pe un luciu de apa neamenajat pentru asa ceva, adica pe lacuri, parauri, iazuri, balti inghetate, este foarte riscant, mai ales in conditiile fisurarii pojghitei de gheata.

Copiii trebuie invatati de parinti sa acorde primul ajutor in caz de accidentare. Daca, in urma unei lovituri violente la un picior, un copil tipa de durere si se tine de locul traumatizat, trebuie ajutat sa ajunga la un post medical fara sa forteze segmentul afectat. Daca, dupa o lovitura puternica, un copil nu se mai misca din loc sau nu mai rasufla, trebuie descheiat la gat, i se desface cureaua si va fi frictionat cu zapada pe fata si maini pentru ca sa-si revina in cateva minute din lesin, fara insa a-l trage, intinde sau zgaltai. Trebuie apoi transportat cu sania pana la primul adult care poate anunta serviciul de ambulanta. A fugi de la locul accidentului este prima intentie a copiilor, dar si cea mai nepotrivita. De modul in care micutii invata cu toata seriozitatea sa se joace iarna, depinde evitarea riscurilor ce pot aparea si unele accidente foarte grave.

Pe aceeași temă

Articolul precedent
Articolul următor

Cele mai citite

spot_img